Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska ministrar och FN-instans vill att shejken av Dubai förklarar sig: Prinsessan Latifas läge är oroväckande

Prinsessan Latifa tillsammans med Mary Robinson.
Prinsessan Latifa och före detta FN-människorättskommissionären Mary Robinson på en bild publicerad av Förenade Arabemiratens nyhetsbyrå 24.12.2018. Prinsessan Latifa tillsammans med Mary Robinson. Bild: AFP / Lehtikuva Latifa Al Maktoum,Förenade Arabemiraten,Mary Robinson

FN:s människorättsorgan kommer att utreda prinsessan Latifas öde tillsammans med Förenade Arabemiraten (UAE). Latifa, som är dotter till Dubais regent, kung Mohammed bin Rashid Al Maktoum, har meddelat att hennes far håller henne fången.

Den 35-åriga prinsessan Latifa har i videor som hon i hemlighet spelat in på en telefon meddelat att hon hålls fången i en villa.

BBC har fått tillgång till en odaterad video där Latifa säger att hon befarar att hennes liv är hotat. På videon säger Latifa att hon hålls fången i en villa som har omvandlats till ett fängelse med barrikader av olika slag. Inga fönster går att öppna. Hon uppges ha spelat in videon i ett badrum - det enda rum där hon kan låsa in sig.

Latifas stödgrupp är orolig

Nätverket bakom kampanjen "Befria Latifa" jobbar för att få prinsessan fri, och lyckades för några år sedan smuggla in en telefon till henne. Under de senaste två åren har Latifa lyckats sända ut videor till sina vänner.

Nätverket oroar sig nu över att Latifa inte har skickat några videomeddelanden på en tid, uppger BBC.

Tiina Jauhiainen pitää käsissään kultaista häkkiä, jonka sisällä on prinsessa Latifa Al Maktoumin kuva.
Latifas vän, finländskan Tiina Jauhiainen med en gyllene bur och en skylt där det står "Befria Latifa" Tiina Jauhiainen pitää käsissään kultaista häkkiä, jonka sisällä on prinsessa Latifa Al Maktoumin kuva. Bild: Sini Järnström/ YLE Amnesty International,demonstrationer,Förenade Arabemiraten,Latifa Al Maktoum,Tiina Jauhiainen

Prinsessan Latifas videor har granskats av BBC Panorama som också har fått bekräftelse på detaljer kring Latifas belägenhet.

Både FN-organ och brittiska myndigheter tar händelsen på allvar

Videoinspelningen tas på allvar både av FN-organ och statsledningen i Storbritannien.

Premiärminister Boris Johnson har uttryckt sin oro och säger att "vi håller ett öga på" utvecklingen.

- Vi är bekymrade av det vi har sett på video. Vi ser en kvinna i stor nöd, och vi följer noga med läget, säger den brittiska utrikesministern Dominic Raab. Enligt honom väntar man på bevis som visar att Latifa är vid liv.

FN:s högkommissaries byrå för mänskliga rättigheter OHCHR har meddelat att de omständigheter som prinsessans Latifa lever under ska utredas tillsammans med Förenade Arabemiraten.

Också andra FN-organ med anknytning till mänskliga rättigheter kommer att involveras i händelserna.

Prinsessan misslyckades med att fly år 2018

Prinsessan ville bort från det liv hon levde i Dubai där hon inte fick köra bil eller resa någonstans. I februari 2018 flydde hon tillsammans med sin finländska väninna Tiina Jauhiainen.

Sheikha Latifa
Prinsessan Latifa 2018. Bild från en video där hon beskriver sin situation. Sheikha Latifa Bild: Escape from Dubai/Youtube Mohammed bin Rashid Al Maktoum

De flydde med gummibåt och vattenskoter. Färden fortsatte med den franska affärsmannen Hervé Jouberts USA-flaggade lyxjakt. Åtta dagar senare äntrade kommandosoldater båten i Indiska Oceanen.

Latifa fördes tillbaka till Dubai och har inte setts i offentligheten sedan dess. Jauhiainen och båtens besättning fördes också till Dubai och släpptes två veckor senare.

Latifas far meddelade att åtgärderna vidtogs "med tanke på dottern bästa". Enligt myndigheterna har prinsessan Latifa efter det levt i trygghet tillsammans med sin familj.

Latifas far, Dubais ledare, shejk Mohammed, hör till de rikaste ledarna i världen

Prinsessan Latifas far, shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, är en av de rikaste ledarna i världen. Han styr över Dubai och är Förenade Arabemiratens vice president.

Man i hatt omgiven av andra svartklädda män i hatt.
Shejk Mohammed (i mitten) tros ha tiotals barn med många olika kvinnor. Man i hatt omgiven av andra svartklädda män i hatt. Bild: EPA-EFE/All Over Press Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Dissidenter har rapporterat om missförhållanden i ledningens behandling av oppositionella och i den diskriminerande juridiska inställningen till kvinnor.

Shejk Mohammed har ett omfattande hästkapplöpningsimperium. Han deltar ofta i olika evenemang, till exempel i det kungliga hästkapplöpningsevenemanget Royal Ascot där han har fotograferats tillsammans med drottning Elisabeth.

Kvinna iklädd rosa ser in i kameran. Hon omges av två kvinnor och en man. Kvinnan är jordaniens prinsessa Haya bint Al Hussein.
Haya bint al-Hussein, har två barn med shejk Mohammed. Hon flydde med sina barn till London 2019 Kvinna iklädd rosa ser in i kameran. Hon omges av två kvinnor och en man. Kvinnan är jordaniens prinsessa Haya bint Al Hussein. Bild: EPA-EFE/All Over Press Haya bint Al Hussein

Shejk Mohammed har kritiserats skarpt för sin behandling av prinsessan Latifa och hennes styvmor, prinsessan Haya Bint Al Hussain som också har flytt från shejken. Prinsessan Haya flydde till London 2019 tillsammans med sina två barn.

Människorättskommissionär blev lurad

Även FN:s tidigare människorättskommissionär Mary Robinson medverkar i BBC:s program.

Hon säger att hon blev lurad av myndigheterna under ett besök i Dubai 2018 då hon skulle träffa Latifa personligen. Robinson talade ändå inte själv då med Latifa, och hade informerats om att prinsessan led av psykiska problem.

Källor: BBC, Reuters, AFP