Hoppa till huvudinnehåll

Brottsutredningen fortsätter men ytterhögergruppen misstänks inte längre för planer på våld

Kuvassa on kyltti, jossa lukee Keskusrikospoliisi.
Gruppen utreds dels av Centralkriminalpolisen, dels av Åklagarmyndigheten. Kuvassa on kyltti, jossa lukee Keskusrikospoliisi. Bild: Silja Viitala / Yle Centralkriminalpolisen (CKP),polisen,poliser,Polisen i Finland,brott,organiserad brottslighet,ekonomisk brottslighet

Polisen har gett ut lite mer detaljer från brottsutredningar kring en ytterhögergruppering där bland annat en polis ingår. I förundersökningen har misstankarna lindrats.

Nyheten om utredningen kom i mitten av december. Centralkriminalpolisen och Åklagarmyndigheten berättade då att de tillsammans driver en förundersökning med anknytning till ytterhögern.

Bland de personer som undersöks har funnits både civila och poliser. Åtminstone en polis har varit misstänkt. Till en början gällde misstankarna förberedelser av grova våldsbrott, men till den delen har man nu lagt misstankarna åt sidan, meddelar utredarna.

En del är misstänkta också för bland annat skjutvapenbrott och tjänstebrott och beträffande dem fortsätter förundersökningen.

Säkerhetsbranschen gemensam nämnare

Utredarna uppger att personerna i gruppen förenas av en positiv inställning till högerextrem ideologi. De har också säkerhetsbranschen som en gemensam nämnare.

Enligt polisen har gruppen följt bestämda principer och är hierarkisk. Den har diskuterat särskilt personer med utländsk bakgrund, som upplevs utgöra ett hot mot ett självständigt Finland.

Gruppens interna kommunikation har varit rasistisk. Medlemmar har enligt polisen till och med hetsat till inbördeskrig eller revolution. De misstänks ha utrustat sig, tränat och rekryterat personer för sin verksamhet.

Men i diskussionerna har ingen enskild person utpekats som mål för ett eventuellt våldsbrott och de misstänkta har bestridit att något sådant skulle ha varit i görningen.

– Vi har inte bevis för att gruppmedlemmarna verkligen har förberett brott mot liv eller en grov misshandel. För det krävs en konkret brottsplan som är bunden till åtminstone tid och plats, säger distriktsåklagare Heikki Stenius.

– Enbart onda tankar är inte straffbara, säger kriminalkommissarie Sanna Springare vid Centralkriminalpolisen.

Läs också