Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Duellerna fortsätter i Cortina – Finland utmanar värdnationen i lagtävlingen

Tisdagen bjöd på dramatik i parallellstorslalom och i dag står lagtävlingen på programmet. Den blåvita kvartetten försöker skrälla på Italiens bekostnad.

Vad är det som gäller?

Parallellstorslalom stod på VM-programmet för första gången medan lagtävlingen har flera mästerskap på nacken. Grenen debuterade i Bormio 2005 och avgörs nu för åttonde gången.

15 nationer gör upp om VM-medaljerna. Alla länder får anmäla sex åkare men i varje fas är det två damer och två herrar per lag som deltar.

Fyra starter per omgång väntar på lagen. En match kan sluta 4–0, 3–1 eller 2–2. Om det blir oavgjort adderas den bästa herr- och damtiden. Laget som har den snabbare tiden avancerar till följande omgång.

Vem kommer att fira efter tävlingen?

Schweiz är regerande OS- och VM-guldmedaljör. Laget tillhör favoriterna även i Cortina d'Ampezzo. Schweizarna avancerar direkt till kvartsfinal då endast 15 länder deltar.

Schweiz ställer inte upp med sina bästa åkare utan låter till exempel Michelle Gisin, Loic Meillard och Ramon Zenhäusern vila.

Det öppnar för Österrike som jagar sin fjärde seger i lagtävlingen. Österrike ställer upp med namn som Katharina Liensberger, Stephanie Brunner, Adrian Pertl och Fabio Gstrein.

Schweiz och Österrike utmanas närmast av Norge och Tyskland.

Finland fick en plats i lagtävlingen då till exempel Frankrike (världsmästare 2017) valde att stå över.

Laget består av Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen, Samu Torsti och VM-debutanten Marlon Sjöberg. Finland möter Italien i den första omgången. Blir det en seger väntar Tyskland eller Storbritannien i kvartsfinal.

Sverige hoppas på att skrälla och inleder mot Slovenien.

När gäller det att bänka sig framför skärmen?

Lagtävlingen rullar igång klockan 13.15. Sändningen i TV2 och på Yle Arenan startar fem minuter tidigare.

Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell refererar på svenska.

På torsdag startar slutspurten av VM med damernas storslalom där Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen representerar de blåvita färgerna.