Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Skidskytte-VM en besvikelse för de norska herrarna – når de upp till sin normala nivå i herrarnas distanslopp?

Elva segrar på femton lopp. De norska herrarna dominerade världscupen innan VM. I Pokljuka har de endast lyckats vinna ett individuellt brons. Är det i dag dags för det norska storslammet? Av de finska herrarna krävs det topplopp i distanstävlingen om de vill vika sig en plats till masstarten.

Skidskytte-VM fortsätter i dag med herrarnas distanslopp på 20 kilometer. För de norska herrarna har VM så här långt varit en besvikelse. Efter att ha dominerat världscupen innan VM så är saldot i VM bara en futtig medalj.

Men i dag är det medaljhungriga norrmän i spåret.

Johannes Thingnes Bø, Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bø och Johannes Dale kan till och med ställa till med storslam i distansloppet. Fungerar herrarnas skytte är en trippelseger ingen omöjlighet.

Men om det har varit underpresterande av de norska herrarna så är de tyska herrarna verkligen ute i blåsväder. Ingen tysk har ens varit nära att klämma sig in bland de tio främsta.

De tyska herrarna är på väg att göra alla tiders magplask i VM-sammanhang. Senast Tyskland blivit utan medalj i VM-sammanhang är 1969. Om inget mirakulöst händer finns det risk för ett VM-fiasko för de tyska herrarna.

Fransmännen kommer igen att finnas högt i resultatlistorna. Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet, Emilien Jaquelin och Fabien Claude har alla chans till medalj. Sebastian Samuelsson visade bra takter i jaktstarten, Alexander Loginov vann distansloppet i Anterselva innan VM och Simon Eder har varit säker i skyttet.

Precis som i damtävlingen igår är nollskyttarna i förarsäte när medaljerna delas ut.

Topplopp krävs av finländarna

Ett stort utropstecken måste skrivas efter hemma åkaren Jakov Faks namn. Han har redan innan säsongen sagt att hemma-VM och distansloppet är hans stora mål. Nu är det upp till bevis för slovenen. Faks VM har hittills inte varit värst framgångsrikt men han är definitivt att räkna med i dagens lopp.

För de finska herrarna gäller samma premisser som för damerna i går. Det här är sista chansen att få till det i de individuella tävlingarna i VM. Utan topplopp idag blir det ingen masstart för herrarna.

En plats bland de femton främsta är ett minimikrav om man vill drömma om masstarten, helst en plats bland de tio främsta för att garanterat vika sig en plats i VM-avslutningen på söndag.

Tero Seppälä, Tuomas Harjula och Olli Hiidensalo måste tänja sig till sitt yttersta och göra karriärens bästa lopp för att nå det målet. Enda vägen dit är att skjuta fullt, 20 av 20!

Herrar distans klockan 15.20 i TV2 och på Arenan

Läs också