Hoppa till huvudinnehåll

EU har tecknat ett avtal om ytterligare 300 miljoner doser av Modernas vaccin

Ursula von der Leyen står och talar i en mikrofon framför en blå vägg med EU-flagga.
Ursula von der Leyen står och talar i en mikrofon framför en blå vägg med EU-flagga. Ursula von der Leyen

EU utökar köpen av läkemedelsbolaget Modernas coronavaccin. Kommissionen bekräftade på eftermiddagen att man kommit överens om leveransen av 150 miljoner extra doser i år och ytterligare 150 miljoner nästa år.

Bryssel

Avtalet kompletterar den beställning på 160 miljoner doser som Moderna redan förbundit sig vid att leverera till EU.

- Detta för oss närmare vårt stora mål: att försäkra att alla européer har tillgång till säkra och effektiva vaccin så snabbt som möjligt, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens i Bryssel.

Kontraktet gör det möjligt för EU-länderna att donera vaccin till varandra eller till länder utanför EU. Det här är i linje med EU:s strategi som syftar till att stoppa coronapandemin på global nivå.

- Kontraktet är inte enbart viktigt med tanke på våra kortsiktiga behov i EU, utan även vårt framtida arbete för att begränsa den snabba spridningen av nya varianter, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.

Modernas coronavaccin är ett av sammanlagt tre vaccin som beviljats ett villkorligt försäljningstillstånd inom EU. Igår meddelade läkemedelsbolaget Johnson & Johnson att man lämnat in en ansökan för sitt vaccin till Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Åtgärder mot virusvarianter

Samtidigt trappar kommissionen upp kampen mot nya och mer smittsamma virusvarianter.

Målet är att föra samman forskare, myndigheter och tillverkare för att komma nya virusvarianter på spåren.

Bland annat kommer man att uppdatera befintliga vaccinavtal samt ingå nya avtal om förhandsköp för att möjliggöra produktionen av nya vaccin inom EU.

- Nya varianter av viruset dyker upp snabbt och därför måste vi anpassa oss ännu snabbare, säger von der Leyen.

Pfizer-Biontech utökar antalet vaccindoser till EU

Tidigare i dag meddelade också vaccintillverkarna Pfizer-Biontech att man kommit överens med EU om att utöka antalet vaccindoser med 200 miljoner doser, utöver de 300 doser som redan beställts.

Doserna levereras enligt tillverkarna senare i år, 75 miljoner av dem under årets andra kvartal.

Pfizer-Biontechs vaccin godkändes som första coronavaccin inom EU, de andra två vaccinen som fått tillfälligt försäljningstillstånd är Moderna och Astra Zeneca.

Läs också