Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieelever i Pargas oroar sig för att dela skola: "Jag tror inte att Axxells elever tar emot oss med öppna armar"

Skolbyggnad i snöigt landskap.
Pargas Svenska Gymnasiums tillfälliga undervisningsutrymmen kommer främst att finnas i de utrymmen som vanligtvis fungerar som idrottshall. Skolbyggnad i snöigt landskap. Bild: Carmela Johansson/Yle Pargas,idrottshall

Från och med hösten ska eleverna vid Pargas Svenska Gymnasium (PSG) flytta till Axxells utrymmen på Vapparvägen i Pargas. Men de som går i gymnasiet i Pargas just nu är inte särskilt positiva till flytten.

Just nu byggs idrottshallen på Vapparvägen om till tillfälliga undervisningsutrymmen, som ska användas så länge som det nya skolcentret byggs på Skolgatan. I huset på Vapparvägen finns redan Axxells yrkesutbildningar och Pargas finskspråkiga gymnasium och från och med hösten ska även Pargas Svenska Gymnasiums 160 elever flytta dit.

En sak som oroar gymnasieeleverna är hur utrymmena kommer att fungera, men det finns också en oro över hur det ska bli att dela utrymmen med andra skolor.

- Jag har fått höra av de kommande abiturienterna, alltså tvåorna, att de inte ser fram emot det här. De tror att de kan ha svårt att komma överens med eleverna i Axxell. Jag tror inte att Axxells elever tar emot oss med öppna armar, de vill ha sin skola för sig själva, säger Alex Henriksson, som är ordförande för ungdomsfullmäktige i Pargas och abiturient vid Pargas Svenska Gymnasium.

Ung man vid en byggarbetsplats vid en skola.
Alex Henriksson tror inte att Axxells elever tar emot gymnasieeleverna med öppna armar. Ung man vid en byggarbetsplats vid en skola. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,abiturient våren 2021

"Det har alltid varit så att gymnasieelever och yrkkiselever håller sig för sig själva"

Henriksson upplever att det finns en gräns mellan gymnasieelever och de elever som studerar på yrkesinstitut.

- Det har alltid varit så att gymnasieelever och yrkkiselever håller sig för sig själva. Men jag vet inte varför det är så, säger Henriksson.

Men kan det inte också vara en positiv sak att samarbeta mera?

- I slutändan kan det säkert vara positivt för alla elever. Vi kommer säkert få nya vänner, nya erfarenheter och se hur andra elever arbetar och så, säger Henriksson.

"Positivt att gymnasieeleverna får ha allrummet kvar"

Då staden tidigare i år ordnade infomöten om de tillfälliga utrymmena på Vapparvägen var det flera gymnasieelever som reagerade på att det inte hade planerats in ett gemensamt allrum i de utrymmen som de ska flytta till. Nu har staden ändå löst frågan och eleverna kommer att få ett allrum.

- Jag tycker att det är positivt att gymnasieeleverna får ha kvar något som påminner om PSG. För oss i gymnasiet är allrummet väldigt viktigt. Där sitter vi och talar med alla, också med dem som vi inte skulle tala med på fritiden, säger Henriksson.

"De tänker främst på hur Pargas ska klara av det här och inte på hur eleverna ska klara av det"

Henriksson som har erfarenhet av att sitta i ungdomsfullmäktige tycker att tjänstemännen och politikerna i Pargas i viss mån lyssnar på de unga, men alltid kan det bli bättre.

- När det gäller skolcentret tänker de främst på hur Pargas ska klara av det här och inte på hur eleverna ska klara av det. Det borde besöka oss då vi flyttat till Axxell och se hur vi har det, säger Henriksson.

Byggarbeten vid skola.
Byggarbetena vid Axxells idrottshall har redan påbörjats, så att allt hinner bli klart till skolstarten. Byggarbeten vid skola. Bild: Carmela Johansson/Yle Pargas,axxell i pargas

"Viktigt att eleverna trivs"

Byggnadsarbetet som ska förvandla Axxells idrottshall till tillfälliga undervisningsutrymmen är redan i full gång eftersom alla utrymmen måste stå klara inför skolstarten om ett halvår. För tillfället görs större reparationer, bland annat gjuter man om golven och reparerar gamla konstruktioner så att byggnaden ska hålla i många år till.

Seppo Pihl, fastighetschef vid Pargas stad, säger att trots att byggarbetet redan kommit igång är det ännu möjligt att påverka byggprocessen. Bland annat har staden lyssnat på de ungas önskemål om ett allrum, som nu ska förverkligas.

- Vi kommer att ta en del av gången och en del av ett större utrymme och kombinera det till ett allrum. Det är viktigt för oss att de elever som studerar där också trivs, säger Pihl.

En man som sitter vid ett skrivbord.
Seppo Pihl är mån om att eleverna ska trivas i sina nya utrymmen. En man som sitter vid ett skrivbord. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,fastighetschef vid Pargas stad

"Bara önskemålen är realistiska försöker vi förverkliga dem"

Totalbudgeten för bygget på Vapparvägen är 1,34 miljoner euro. Pihl försäkrar att staden kommer att se till att utrymmena har tillräckligt bra ventilation, belysning och ljudisolering.

I måndags hölls det senaste infomötet om utrymmena och nya möten hålls enligt behov. Staden är mån om att lyssna på användarna och så långt som möjligt uppfylla deras önskemål.

- Vi kan ge ett förslag, men det är inte vi som ska använda utrymmena. Bara önskemålen är realistiska försöker vi förverkliga dem. Just nu undersöker vi olika alternativ för om det skulle vara möjligt att få fysik- och kemisalarna till Vapparvägen. Det är inte så lätt, men vi försöker hitta en lösning, säger Pihl.

Utrymmena på Vapparvägen kommer att fungera som skola för Pargas svenska och finska gymnasier samt Axxell fram till hösten 2023 då det nya skolcentret ska stå klart. Efter att skolorna flyttat ska idrottshallen på Vapparvägen bli en idrottshall igen.

Läs också