Hoppa till huvudinnehåll

Karlebylag skickar fotbollspelare till skolor för att prata mobbning – "Ordet respekt förekommer ofta i vårt omklädningsrum, det är en stor sak för oss"

Sebastian Mannström ler efter en seger.
Sebastian Mannström är en av KPV-spelarna som kommer att besöka skolor för att jobba mot mobbning och rasism. Sebastian Mannström ler efter en seger. Bild: Yle/Antti Koivukangas Kokkolan Palloveikot,Karleby,Sebastian Mannström

Fotbollslaget KPV i Karleby kommer att skicka ut sina spelare i stadens skolor för att prata om mobbning. Det är jättebra, ju fler som pratar om ämnet desto bättre, tycker en lärare som jobbar i antimobbningsteam i Karleby.

KPV har i flera år jobbat med anitrasism och antimobbning, bland annat via temamatcher, men nu ska de enskilda spelarna ta aktivare del i kampanjen.

Vill motverka mobbning och rasism

Sebastian Mannström är en av spelarna som ska till skolorna. Han är själv uppvuxen i Karleby har haft goda erfarenheter av sin skoltid med en skola och en klass som fungerade bra. Mannström hoppas kunna göra en skillnad så att dagens barn får samma chans.

- Vi vill göra vår del. Alla i vårt lag tycker att rasism och mobbning är något som inte hör hemma i vårt samhälle och kan vi vara med och minska det så försöker vi vårt bästa, säger Mannström.

I praktiken går det till så att spelarna åker ut tillsammans med skolpolisen Juha Puurula och berättar om sina erfarenheter och värderingar.

Mannström säger att han inte spelat i något lag där mobbning förekommit.

- Det har jag inte erfarenhet av. Men så klart, när man går in i ett omklädningsrum där det finns många tävlingsinriktade människor kan det hända att man skämtar om saker och ting. Men inte mobbning. Och skulle det hända är det något man genast skulle ta itu med och få slut på.

I KPV finns många olika språk och religioner

Inom KPV förs enligt Mannström en ständig diskussion om respekt och hur man bemöter både varandra och motståndarlag.

- Absolut, vi har spelare med olika bakgrund och religioner och språk. Och såklart pratar vi mycket om att respektera varandra, andras bakgrund och värderingar.

Ifjol rapporterade bland annat kvällspressen om en händelse där dåvarande tränaren påstods ha sagt något rasistiskt under en träning. Den händelsen missförstods och överdrevs, enligt Mannström.

- Ordet respekt förekommer ofta i vårt omklädningsrum och vi försöker få in det i vår vardag, det är en stor sak för oss.

Inte minst eftersom många unga i Karleby känner till KPV och följer laget är det viktigt att föregå med gott exempel, enligt Mannström.

- Vi har en viktig roll att föra fram ett gott och bra budskap.

Målet är att laget ska besöka så många skolor som möjligt innan fotbollssäsongen inleds.

Terjärvbon Rasmus Broberg drar fysträning för KPV.
Inom fotbollen samsas spelare med olika bakgrund och religion. Terjärvbon Rasmus Broberg drar fysträning för KPV. Bild: Yle / Antti Koivukangas rasmus broberg

Lärare välkomnar fotbollsspelarna

I Donnerska skolan eller svenska högstadiet i Karleby säger lärare Ann-Christin Strang som ingår i antimobbningsteamet att idén om idrottare som talar mot mobbning är jättebra.

- Fotbollsspelarna ska vara förebilder och anses många gånger vara ganska tuffa. Ju fler som pratar om det här detso bättre, vi kan inte bli för många.

Enligt både Strang och rektorn i skolan, Kaj Holmbäck, är dessa coronatider ett bra läge att diskutera respekt och välmående.

- Oron har ökat. Det är min personliga åsikt men jag tycker det har blivit oroligare. Barnen är säkert delvis också rädda och oroliga och vet inte vad som kommer att hända. Och kanske har de inte det nätverk de skulle behöva, säger Strang.

Corona kan ha ökat utsattheten

Enligt Kaj Holmbäck finns en risk att mobbning och utanförskap ökar då barn och unga kanske går i skola på distans eller har begränsat med möjligheter till fritidsaktiviteter.

- Vi måste vara mer uppmärksamma på ensamhet och sådana utmaningar nu.

Enligt Holmbäck har året varit utmanande för eleverna.

- Och det blir en kombination av allt möjligt. Eleverna spelar mer dataspel och där upplever jag att coronan kan ha haft en negativ effekt. Klarar man längre att sluta spela i tid för att orka upp till skolan nästa dag? Och kan man fundera på annat än det man upplever i spelet?

Att det är just idrottare som kommer och pratar om mobbning kan enligt Holmbäck också ge en viss självinsikt för de elever som kanske omedvetet mobbar andra.

- De som upplevs som jobbiga kanske inte själva tänker på vad de håller på med. Där har vi goda erfarenheter av att det haft positiv effekt att diskutera - vet du vad det du gör innebär för de andra?

Läs också