Hoppa till huvudinnehåll

Mäktiga hyllningen till Sami Hyypiä i brittisk tv – utsågs till Liverpools bästa värvning genom tiderna: "Stod mellan honom och Mo Salah"

För ett år sedan träffade Sami Hyypiä fans i sin gamla hemstad Liverpool.
Sami Hyypiä. För ett år sedan träffade Sami Hyypiä fans i sin gamla hemstad Liverpool. Bild: Alamy / All Over Press Sami Hyypiä

Att betala 2,6 miljoner till Willem II för att få Sami Hyypiä är den bästa övergången som storklubben Liverpool någonsin gjort. Det slår Sky Sports fotbollsexpert Jamie Carragher fast. ”Ingen hade hört om Sami när han kom”, påminner Carragher.

Den brittiska tv-kanalen Sky Sports hade lyckade värvningar till Premier League som tema och när det var de regerande mästarna Liverpools tur så lyftes Hyypiä fram.

Det var kanalens expert – och finländarens gamle lagkamrat – Jamie Carragher som låg plockat ut klubbens fem mest lyckade köp. När han skulle välja den bästa värvningen av dem alla föll valet på finländaren.

– Det här handlar inte om vem som är bäst, det här är en jämförelse gjord pund för pund. Sami Hyypiä spelade för Liverpool i tio år, han var aldrig skadad och Liverpool förvandlades till ett lag som var mentalt och fysiskt starkt, vilket Sami hade en massiv del i, förklarade finländarens tidigare backkollega i studion.

– Prislappen, faktumet att han aldrig var skadad, hans tio år i klubben och titlarna som han hade en viktig del i – därför toppar jag listan med honom, motiverade ”Carra”.

Jamie Carragher och Sami Hyypiä, Liverpool 2007.
Jamie Carragher var backkolega med Hyypiä i Liverpool. Jamie Carragher och Sami Hyypiä, Liverpool 2007. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Jamie Carragher,Sami Hyypiä

Liverpool betalade 2,6 miljoner pund för Hyypiä 1999, vilket motsvarar drygt 3,1 miljoner euro enligt dagens kurs. Carragher sade sig välja mellan Hyypiä och Mohamed Salah. Den egyptiska stjärnan köptes år 2017 för 39 miljoner pund från Roma.

På listan hittades också Luis Suarez, Andy Robertson, och nuvarande mittbacksgeneralen Virgil van Dijk.

– Sami är inte en bättre spelare än Virgil van Dijk, men värvningen av van Dijk var nytt världsrekord och han levererade sen på ett sätt man förväntat sig. Ingen hade hört om Sami eller sett honom spela när han kom, påminde Carragher.

Läs också