Hoppa till huvudinnehåll

Norska sensationen Lægreids drömsäsong fortsätter – finländarna sköt bort sig sent i distansloppet: "Fokuset försvann lite där"

Sturla Holm Lægreid jublar med armarna i luften.
Sturla Holm Lægreid är knep sitt första VM-guld. Sturla Holm Lægreid jublar med armarna i luften. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sturla Lægreid,skidskytte,VM i skidskytte

Skidskyttesäsongens stora utropstecken Sturla Holm Lægreid har vunnit sitt första VM-guld. Allt stämde för den norska kometen i Pokljukas distanslopp. Tuomas Harjulas och Tero Seppäläs lopp förstördes i de sista skyttena.

Det var just ett distanslopp som var startpunkten för Sturla Holm Lægreids sagolika genombrottssäsong. Norrmannen vann säsongens första distanslopp i Kontiolax och efter det har han radat upp framgångar.

Vinsten i Kontiolax var hans första pallplats i världscupen. Nu kan han titulera sig världsmästare.

Lægreid klarade sig utan bommar i ett soligt Pokljuka och då fanns det inget som kunde stoppa honom. Den enda som nosade på norrmannens takter var tysken Arnd Peiffer, också han prickfri i dag.

– Det här är magiskt, en drömdag, sa 23-årige Lægreid till NRK efteråt.

Peiffer, distansvärldsmästare från 2019, satsade allt på finalrundan och åkte fort, men förlorade med 16,9 sekunder till Lægreid. Samtidigt säkrade Peiffer också de tyska herrarnas långa medaljsvit i VM – som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 1969.

Tredje blev Lægreids norske landsman Johannes Dale.

Ingen masstart för finländarna

För de finländska herrarna krävdes kanoninsatser för att få tävla i söndagens masstart. Och i det sista stående skyttet hade ett par finländarna ännu chanser till drömresultat.

Både Tuomas Harjula och Tero Seppälä hade klarat sig med en miss i de tre första skjutningarna. Men den sista skytteinsatsen gick åt skogen för duon – båda två bommade tre skott.

– Skidorna kändes bra i dag, och jag hade bra fokus tills sista stående skyttet. Men där förstördes min dag.

– Det harmar mycket, jag får ta lärdom av detta nu. Mitt fokus försvann lite under det sista skyttet, medgav Harjula.

Seppälä blev till slut 37:a, medan Harjula landade på 65:e plats. Olli Hiidensalo bommade hela åtta skott och hans slutade 95:a, och var därmed bättre än endast fem andra åkare.

VM fortsätter i morgon med singelmixedstafett med start klockan 16.15.

Resultat, distanslopp 20 km, herrar:

1) Sturla Holm Lægreid NOR 49.27,6 (0)
2) Arnd Peiffer GER +16,9 (0)
3) Johannes Dale Norja +40,9 (1)
4) Quentin Fillon Maillet FRA +1.29,9 (1)
5) Johannes Thingnes Bø NOR +1.13,5 (2)
...
37) Tero Seppälä FIN +4.56,4 (4)
65) Tuomas Harjula FIN +6.34,6 (4)
95) Olli Hiidensalo FIN +11.48,1 (8)

Läs också