Hoppa till huvudinnehåll

Omskakande tonårsmordet i Forsby i rätten – en av pojkarna tänkte efter mordet att han kan skära av handen om det gjorda då blir ogjort

Kvinna och man fotad bakifrån som går genom en dörr.
Åklagare i fallet är Satu Pomoell och Yrjö Reenilä. Rättegången hålls i säkerhetssalen i Helsingfors tingsrätt. Kvinna och man fotad bakifrån som går genom en dörr. Bild: Yle/ Jaani Lampinen Helsingfors tingsrätt,åklagare

Rättegången i det omskakande mordet i Forsby i Helsingfors inleddes på onsdagen i Helsingfors tingsrätt. De åtalade är tre 16-17-åriga pojkar. Offret är en pojke i samma ålder. Åklagaren spelade i rättssalen upp filmer som visar hur offret blir slaget i ansiktet och sparkad på när han ligger på marken.

De åtalade var bara 16 år gamla vid tiden för brotten, men två av dem har under tiden i häktet fyllt 17. Den yngsta fyllde 16 samma dag som mordet skedde, den 4 december 2020.

Åklagaren inledde med att läsa upp de första åtalspunkterna. Efter att det hade gjorts avbröt offrets advokat med att kräva att rättegången sker helt och hållet bakom stängda dörrar.

Enligt tingsrätten finns det ändå inte skäl för att hela rättegången sker bakom stängda dörrar. Rättegången äger rum i tingsrättens säkerhetssal.

Innan mordet den 4 december 2020 misshandlades och rånades offret och samma pojkar som är åtalade för mordet är också åtalade för misshandel och rån. Enligt åklagaren höll pojkarna på med något slag av "bestraffningslek" med offret. "Leken" blev grövre och grövre och till slut ledde den till offrets död.

"Nu öppnar du munnen sade en av pojkarna och hällde starksprit i offret"

Enligt åklagaren har de tre pojkarna tillsammans dödat offret under kvällen den 4 december. De sparkade och slog offret i huvudet.

- Nu öppnar du munnen, sade en av pojkarna och hällde starksprit i offret, enligt åtalet.

Pojken som hällde alkohol i offret fyllde 16 år samma dag, den 4 december. Pojkarna hade samlats för att fira hans födelsedag i en park vid sjukhusområdet i Forsby.

"Lade smällare mellan offrets ben, kissade på offret ..."

Enligt åklagaren sade en av pojkarna under kvällen att "jag dödar snart någon, jag dödar **** (namnet på offret)".

Under kvällen misshandlade de offret på olika sätt och förnedrade honom. Åklagaren räknade upp otaliga sätt som offret skadades på.

Pojkarna lade bland annat smällare mellan offrets ben och tände på, de slängde ölburkar på honom och kissade på honom.

På platsen fanns också järnpåkar som offret enligt åklagaren misshandlades med.

När åklagaren räknade upp alla skador som offret tillfogats räckte det flera minuter. Han hade blåmärken överallt på hela kroppen.

- När de tre pojkarna for från platsen lämnade de offret medvetslös ute i det kalla vädret. Gärningen är som helhet att betraktas som grov eftersom våldet riktats mot en försvarslös person, sade åklagare Yrjö Reenilä i rätten.

Pojkarna nekar till mord men medger misshandel

Alla tre pojkar som är åtalade för att ha dödat offret nekar till mord. De medger att de misshandlat offret, men inte att de dödat honom. En av de åtalade anser sig skyldig till grovt dödsvållande men inte mord.

Enligt åklagaren planerade pojkarna tillsammans att misshandla offret. De skaffade öl och brännvin för att hälla i honom och sedan misshandla honom.

En av pojkarna lämnade parken vid sjukhusområdet för några timmar under mordkvällen och de andra höll då kontakt med honom och berättade om misshandeln. När han kom tillbaka slog han offret genast, vilket enligt åklagaren tyder på att våldet var planerat och utfördes tillsammans.

"Kunde skära av sin hand om det gjorda då blir ogjort"

- Alla tre pojkar har misshandlat offret. Den som inte misshandlat har istället filmat misshandeln, sade åklagaren.

Efter att offret lämnades medvetslös på platsen stack de tre pojkarna från området. Den yngsta av dem, som fyllde 16 år samma dag, återvände senare samma kväll till platsen och ska då enligt åklagaren ha förstått att offret har dött eller håller på och dö.

Pojkarna gjorde ändå inget för att försöka rädda offret. Kroppen hittades först tre dagar senare. Det är oklart exakt när offret har dött.

Den yngsta pojkens advokat sade i rätten att meddelanden efter händelsen visar att pojken efter mordet tänkt att han vill skära av sin egen hand om det gjorda på det sättet blir ogjort.

Två av pojkarna gaddade ihop sig mot den tredje efter mordet

Två av pojkarna har skapat en chatt där man försöker ge sken av att den tredje av de åtalade var den pådrivande. Enligt åklagaren har chatten skapats uttryckligen för polisen.

Åklagaren visade också flera snapchat-meddelanden som pojkarna skickade efter mordet. De visar hur två av pojkarna redan innan offret hittades den 7 december gaddar ihop sig mot den tredje för att få honom dömd och rädda sitt eget skinn.

"Vi ska hålla oss starka, vi är ett team och **** (namnet på den tredje pojken) borde åka i fängelse", skriver en av pojkarna.

Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla. Taustalla rakennustyömaan parakit.
Under det här flaket hittades offret tre dagar efter mordet. Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla. Taustalla rakennustyömaan parakit. Bild: Petteri Bülow / Yle mord,ljus (konkret icke-levande objekt),Gravstearinljus,Forsby, Helsingfors,Helsingfors,Forsbymordet

Mordoffret lurades att sälja fejkade droger och blev sedan rånad

Rättegången inleddes med behandlingen av ett rån i augusti 2020 där mordoffret rånades av samma personer som senare dödade honom. De tog bland annat hörlurar av honom på ett våldsamt sätt.

- Planen var inte att använda våld, sade den yngsta pojken i rätten, som vid tiden för rånet bara var 15 år.

Två av de för mord åtalade pojkarna hördes i rätten om rånet. Den tredje ville inte säga något om det. För rånet är också en fjärde pojke åtalad. Han ville inte höras om åtalet men sade i slutet av behandlingen av rånet att "han beklagar situationen".

En fjärde åtalad sade att "han beklagar situationen"

Två av åtalspunkterna gäller rån och två anstiftan till rån.

Offret var vid tiden för rånet bara 15 år. Han lurades att sälja något han trodde var droger och blev då rånad av två av för honom okända pojkar. Värdet på hela egendomen som stals var omkring 100 euro.

"Handlar inte om enstaka brott utan om en helhet"

Efter att åtalspunkterna för rånet behandlats gick åklagarna över till den första misshandeln av tre som ägde rum under efterföljande fredagar i november innan mordet.

Den första misshandeln skedde den 6 november. Två av pojkarna misshandlade då enligt åklagaren offret. Båda två medgav detta i rätten.

- Det handlar inte om enstaka brott utan om en helhet, påpekade åklagare Satu Pomoell.

Åklagaren: Pojkarna höll på med "bestraffningslek" med offret

Åklagaren lyfter fram att den yngsta av de åtalade, som fyllde 16 år när offret mördades, är den som haft mest kontakt med offret.

- Offret var en tystlåten person utan andra vänner. Det var också orsaken till att han gång på gång återvände till det förra sjukhusområdet i Forsby där han både blev misshandlad och mördad, sade åklagaren i rätten.

Offret var en tystlåten person utan andra vänner

Enligt åklagaren lekte de tre pojkarna någon slags "bestraffningslek" med offret för att motivera våldet.

Film visade hur offret blir slaget i ansiktet med knytnäve

Åklagaren spelade upp två filmer från den yngsta åtalade pojkens telefon som visar hur offret blev slagen med öppen hand mot vardera kinden den 6 november.

Den yngsta pojken tittade under uppspelningen ner i bordet och höll stundvis händerna framför ansiktet när filmerna spelades upp.

Den yngsta pojken tittade under uppspelningen ner i bordet

Också följande fredag, den 13 november, misshandlades offret. Åklagarna spelade upp en film tagen med en av de åtalades telefon som visar hur en av pojkarna slår offret i ansiktet med knytnäve.

De tre åtalade pojkarna medgav alla misshandeln.

De tre pojkarna som misshandlade offret gick hösten 2020 i samma yrkesskola. Offret kände två av dem sedan tidigare, men den tredje var obekant för honom.

- "Bestraffningsleken" hade de hittat på redan tidigare och nu (den 13.11) tas den tredje pojken med i leken för att misshandla offret, sade åklagaren.

"Kissade på offret"

Den tredje misshandeln skedde den 20 november på samma plats, det vill säga Forsby tidigare sjukhusområde.

Två av pojkarna kissade då enligt åklagaren på offret och slog honom.

En av dem medgav det här medan den andra nekade till åtalet.

- Våldet blev grövre och mer förödmjukande, sade åklagaren.

En av pojkarna slog offret med armbågen i ansiktet så hans glasögon gick sönder. Åklagarna visade en film där offret ligger försvarslös på marken och en av pojkarna sparkar honom.

"Våra familjer kommer inte längre att godkänna oss"

I slutet av den första rättegångsdagen spelades ett röstmeddelande upp som den yngsta åtalade skickade till en av de andra pojkarna.

"Han (offret) kommer att dö där. Vi har dödat en annan människa. Våra familjer kommer inte längre att godkänna oss och vi kommer att hamna i fängelse".

Rättegången pågår sammanlagt i tre eller fyra dagar.