Hoppa till huvudinnehåll

Ska motorbytet ta McLaren tillbaka till toppen? Stallchefen har en klar målsättning: ”Kan definitivt vinna tävlingar i framtiden”

Lando Norris kör i Abu Dhabi.
Förra säsongen slutade McLaren på tredje plats i konstruktörsmästerskapet. Lando Norris kör i Abu Dhabi. Bild: XPB Images Formel 1,Lando Norris

McLaren och Mercedes var tidigare en vinnande kombination och nu siktar man mot en ny gyllene era. Stallets vd Zak Brown väjer ändå att tona ner förväntningarna inför den kommande säsongen. Fältet är otroligt jämnt och jag anser att det är orealistiskt att utmana om titeln, säger han till Racefans.

McLaren har presenterat sin nya bil och rullat ut den på banan. Under tisdagen körde man de första varven bilen under en mediedag på Silverstone.

Till utseendet skiljer sig inte årets bil speciellt mycket jämfört med den man hade 2020, men under skalet har det skett en stor förändring.

McLaren har gått samman med Mercedes igen efter en paus på åtta år. Världsmästarstallet är nu motorleverantör åt McLaren och med bytet blir förväntningarna högre.

– Vi ville ha den VM-vinnande motorn i vår bil och den bästa som fanns tillgänglig. Med en Mercedesmotor kan vi definitivt vinna tävlingar i framtiden, säger stallchefen Andreas Seidl till Racefans.

Han påpekar ändå att det inte bara är motorn som ska göra jobbet. Stallet har mycket kvar att förbättra på andra områden.

– Det är viktigt att vi fokuserar på oss själva. Vi är nöjda med de framsteg vi gjort de två senaste åren men samtidigt finns det mycket att utveckla inom infrastruktur och i teamet innan vi kan kämpa om segrar, säger Seidl.

Mercedes har tagit sig upp ur den djupa svacka som man hamnade i under åren med Honda som motorleverantör. Efter bytet till Renault har man klättrat stadigt och i fjol gjorde man sin bästa säsong sedan 2012 då man slutade trea i konstruktörsmästerskapet.

Kan då den kommande säsongen ge ytterligare ett steg framåt? Tveksamt om man får tro stallets vd Zak Brown.

– Fältet är otroligt jämnt och jag anser att det är orealistiskt att utmana om titeln. Det som vi hoppas och stävar efter är att minska avståndet till Mercedes som vi tror kommer att vara det bästa teamet 2021.

– Reglerna har inte ändrat speciellt mycket. Jag tror inte att årets säsong kommer att se speciellt annorlunda ut men jag förväntar mig att det blir ännu tajtare, säger Brown.

Läs också