Hoppa till huvudinnehåll

Coronasiffrorna förvärras: 614 nya fall inrapporterade på torsdagen

Automat med handsprit vid ingången till en affär.
Läget i huvudstadsregionen bekymrar myndigheterna speciellt mycket. Automat med handsprit vid ingången till en affär. Bild: Petteri Sopanen / Yle coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,Malm, Helsingfors stad,coronavirus,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,COVID-19,handelscentra,handhygien,handdesinfektionsmedel

Coronakurvan visar inga tecken på att plana ut, tvärtom. På torsdagen bekräftade Institutet för hälsa och välfärd THL 614 nya fall.

Igår inrapporterades 548 nya fall.

förmiddagens pressträff om coronaläget lyfte THL-chefen Taneli Puumalainen fram sin oro över utvecklingen i huvudstadsregionen.

Här ökar antalet fall speciellt kraftigt och THL vill nu att man tar till nya åtgärder för att stävja spridningen.

Bland annat vill institutet att man stänger barer, pubar och nattklubbar tillfälligt, fram till mitten av mars.

På torsdag rapporterade THL om 205 nya fall i Helsingfors, 87 i Vanda, 56 i Esbo - de här tre städerna hade flest nya coronasmittade.

I Nyland hittar man nu i allt högre grad fall av den brittiska virusvarianten, vilket hotar förvärra läget i och med att varianten sprids snabbt.

Incidensen inom HUS-området ligger nu på 190 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. I hela landet är motsvarande siffra 93.

På onsdagen rapporterades det även om om en helt ny virusvariant i Finland.

Enligt experterna vid THL är det här ändå inget speciellt oroande i alla fall i dagsläget. Det finns inga tecken på att den här varianten skulle vara farligare än de andra.

Det hör till vanligheten att det uppstår nya varianter av virus, säger man på THL.

Vårdbehovet rätt stabilt

På torsdagen meddelade THL att ytterligare två personer dött med covid-19. Totalt har sjukdomen krävt 725 liv i Finland.

Antalet personer som vårdas på sjukhus nu på grund av viruset är
137. Av dem behöver 27 stycken intensivvård. De här siffrorna har legat på ungefär samma nivå en längre tid nu, med en liten uppgång på sistone.

Drygt 244 000 personer i Finland har nu fått den första dosen av coronavaccin.

Artikeln uppdaterad kl.14.45 med uppgifterna om antalet personer som vårdas på sjukhus, samt dem som avlidit med covid-19. Dessutom har antalet vaccinerade lagts till.

Läs också