Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirusläget allt sämre i huvudstadsregionen men andra stadiet återvänder delvis till närundervisning

Personer i munskydd stiger av metron.
Incidensen har ökat i både Helsingfors och Vanda under de senaste veckorna. Personer i munskydd stiger av metron. Bild: Silja Viitala / Yle februari,2021,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,människor,Helsingfors centralstation,metro

Coronarestriktionerna i huvudstadsregionen förlängs fram till sista mars och andra stadiet övergår till begränsad distansundervisning. Vid HUS är man oroade över sportlovets inverkan på smittspridningen.

Coronasituationen i huvudstadsregionen har förvärrats under de senaste veckorna. Incidensen har ökat i både Helsingfors och i Vanda. I Vanda ligger antalet fall nu på över 300 fall per 100 000 invånare. Det är den högsta incidensen i landet.

Huvudstadsregionens koordineringsgrupp för corona har därför beslutat att förlänga de restriktioner som för tillfället gäller i regionen fram till slutet av mars.

Tidigare under torsdagen meddelade institutet för hälsa och välfärd THL att man rekommenderar att resor under sportlovet ska undvikas.

Dessutom önskade THL att myndigheterna ska införa starkare begränsingar på nattklubbar, barer och restauranger.

Svenska Yle frågade folk på stan vad de tycker om förslaget att stänga restaurangerna.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori konstaterade under koordineringesgruppens presskonferens under torsdagskvällen att städerna inte på egen hand har möjlighet att införa begränsingar på restaurangbranschen.

Istället förlitar man sig på beslutsfattande från regeringen och den nya smittskyddslagen.

Andra stadiet får delvis återgå till närundervisning.

Utöver de förlängda restriktionerna kommer andra stadiet övergå till begränsad distansundervisningen från och med månadsskiftet.

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen förklarade på presskonferensen hur distansundervisningen kommer vara uppbyggd. I gymnasier kommer omkring hälften av de studerande att få undervisning på distans, och i yrkesskolorna omkring en tredjedel.

De här grupperna kommer sedan med jämna mellanrum bytas ut.

- Syftet med den begränsade distansundervisningen är att kunna göra det lättare att hålla säkerhetsavstånd, men samtidigt se till att ingen enskild studerande har en allt för lång period av distansundervisning, säger Viljanen.

Andra stadiet har under de senaste månaderna varit helt och hållet på distans, med undantag av abiturienterna som delvis fått närundervisning.

Sportlovsfestande kan leda till ökande smitta

På åresskonferensen deltog också HUS verkställande direktör Juha Tuovinen.

Enligt Tuovinen har man inom sjukvårdsdistriktet lyckas relativt bra med att se till att smittan inte sprids till de äldre åldersgrupperna.

Däremot har man kunnat se en ökning i smittorna hos personer i medelåldern. Dessa patienter hör till dem som ofta behöver sjukhusvård.

- De svåraste sjukdomsfallen kräver intensivvård ett par veckor efter konstaterad smitta. Därför är det mycket oroväckande att vi ser en ökning i den här åldersgruppen.

Mängden patienter som behöver intensivvård inom HUS har fördubblats under de senaste veckorna.

På torsdagen fick 14 patienter intensivvård inom sjukvårdsdistriktet.

Tuovinen konstaterar också att sportlovet och människors eventuella resor är ett stort orosmoment då det kan innebära restaurangbesök och vistelse bland många människor.

- Sportlovet är ett lov för sport, inte för festande, säger Tuovinen.

Artikeln uppdaterad 18.2.2021 kl 19.54 med förtydligande över hur andra stadiets undervisning kommer att fungera.