Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: De snabba och säkra skyttarnas dag i Pokljuka – i singelmixedstafetten finns inget utrymme för misstag

Den nyaste tävlingsformen i skidskytte-VM, singelmixedstafetten, bjöd ifjol på olika segrare i samtliga lopp. VM-stafetten är en svårtippad tävling där en bom kan vara skillnaden mellan topp eller flopp.

Sverige, Norge, Italien och Österrike ställer upp med sina bästa åkare i dagens singelmixedstafett. Frankrike och Tyskland med sina bästa skyttar. Finland har valt sin snabbaste åkare och sin snabbaste skytt.

Taktiken i laguppställningarna varierar en hel del, men faktum är att i singelmixedstafetten är den enda vägen till framgång snabbt och säkert skytte. På den 1,5 kilometer långa banan sker inga stora avgöranden utan det är på vallen som agnarna skiljs från vetet.

Mari Eder och Jaakko Ranta jagar i dag den bästa finländska placeringen i årets VM. Om båda lyckas i skyttet är en placering bland de tio främsta inom räckhåll. Ranta gör sin första start i VM och kommer till stafetten med fräscha ben.

Johannes Thingnes Bø – Tiril Eckhoff (Norge), Lukas Hofer – Dorothea Wierer (Italien), Sebastian Samuelsson – Hanna Öberg (Sverige) och Simon Eder – Lisa Theresa Hauser (Österrike) är till pappers de tuffaste paren, men singelmixedstafetten kan bjuda på överraskningar.

Med säkert skytte har även Frankrike (Antonin Guigonnat – Julia Simon) och Ryssland (Eduard Latypov – Jevgenija Pavlova) förutsättningar att nå medalj.

Singelmixedstafett klockan 16.05 i TV2 och på Arenan.

Läs också