Hoppa till huvudinnehåll

"Inget vi kunde göra" – Viking Grace strandade i Mariehamn på grund av stormby, säger befälhavaren

Viking Grace på grund.
Viking Grace strandade vid Lotsberget i Mariehamn den 21 november 2020. Viking Grace på grund. Bild: Yle/ Axel Gripenberg M/S Viking Grace

Att passagerarfartyget Viking Grace strandande berodde på en isolerad oförutsägbar händelse i form av en stormby som det inte gick att värja sig emot.

Det sa befälhavaren Magnus Thörnroos under torsdagens sjöförklaring i Mariehamn, som hölls med anledning av att Viking Grace strandade vid Lotsberget i Mariehamn den 21 november förra året.

Hårda vindbyar

Befälhavaren berättade att man backade i 3 knop mot kajen i Mariehamn när man märkte att fartyget inte kunde stå emot den kraftiga vinden.

- Jag beslutade då att vi skulle avbryta och köra full fart framåt, för att inte driva åt sidan. Detta lyckades inte, varför Grace strandade vid Lotsberget kl 14.10, sa Magnus Thörnroos.

Under dagens sjöförklaring sa Thörnroos att han inte tidigare upplevt så hårda vindbyar i Mariehamn som den aktuella dagen. Enligt honom blåste det 27 meter i sekunden vid tiden för grundstötningen.

Oväntat väderfenomen

Olyckan orsakades av ett oväntat och olägligt väderfenomen, menar befälhavaren.

- Varken jag eller besättningen har gjort fel och jag fråntar oss från ansvar för att Grace strandade, sa befälhavare Thörnroos vidare.

Preliminär utredning

I december gjordes en preliminär utredning av Olycksutredningscentralen.

Den visade att väderförhållandena var mer krävande än förväntat och att väderstationen sannolikt visade för låga värden, då den var i lä för m/s Mariella som ligger upplagd vid kaj 5 i Mariehamns hamn.

Utredningen rekommenderade att meteorologiska institutet tillsammans med hamnarna ska utveckla ett system för hamnspecifika väderuppgifter.

Torsdagens sjöförklaring som leddes av tingsdomare Pia Jacobsson avslutades efter cirka 2 timmar.

Enligt finländsk sjölag ska befälhavaren på ett finskt fartyg avge sjöförklaring när fartyget har sammanstött med annat fartyg eller stött på grund.

Text: Tomas Tornefjell, Åland radio och TV