Hoppa till huvudinnehåll

Minister Kiuru: Vi går inom de närmaste dagarna över till nivå 2 i strategin för att bekämpa coronasituationen

Minister Krista Kiuru talar på en presskonferens. Hon har munskydd på sig.
Krista Kiuru tror att vi snart kommer att gå in för nivå 2 i strategin för att bekämpa coronaviruset. Minister Krista Kiuru talar på en presskonferens. Hon har munskydd på sig. Bild: Lehtikuva Krista Kiuru,Regeringen Marin,statsrådet,presskonferens

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru uppskattar att det bara är frågan om dagar innan Institutet för hälsa och välfärd THL föreslår att vi går över till nivå 2 i strategin för att bekämpa coronaviruset.

Enligt Kiuru tillåter inte den nuvarande lagstiftningen begränsningar för restaurangverksamhet i Nyland som THL föreslog tidigare i dag.

Om Finland går in för nivå 2, så innebär det en större mängd restriktioner i hela landet och ger även möjligheten att begränsa restaurangverksamheten.

Finland befinner sig just nu på nivå 1, vilket innebär att en del regioner har samhällsspridning.

Tidigare har man meddelat att om hälften av områdena i Finland får en samhällspridning, eller om virusvarianterna får en stor spridning, så går man över till nivå 2.

I så fall kan hela landet bli tvunget att ta till åtgärder som just nu är i kraft i de värst drabbade regionerna.

– Färre människor skulle få träffas samtidigt. Högre klasser skulle gå in för distansundervisning. THL skulle ställa kriterier för hobby- och gruppverksamhet, sade Krista Kiuru när planen presenterades i januari.

Om Finland går in i nivå 3 skulle situationen kräva att beredskapslagen tas i bruk. Det kan innebära att resandet inom landet begränsas och i värsta fall utegångsförbud.

Läs också