Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheterna gav sin veckovisa coronaöversikt – rekommenderar att man stannar på egen ort under sportlovet

Institutet för hälsa och välfärd samt Social- och hälsovårdsministeriet gav i dag en uppdatering om hur vaccineringarna framskrider och om coronaläget i Finland och internationellt.

Spridningen av coronavirusvarianter i Finland har accelererat, särskilt i Nyland och huvudstadsregionen. Incidensen i Vanda är över 300.

Institutets överläkare Taneli Puumalainen uttryckte under presskonferensen oro över läget i Nyland och huvudstadsregionen och påpekade att ett sätt att stävja smittspridningen är att helt och hållet stänga restaurangerna i området.

Svenska Yle frågade folk på stan vad de tycker om förslaget att stänga restaurangerna.

Senare under informationsmötet sa Puumalainen att det inte är upp till Institutet för hälsa och välfärd att bestämma om eller hur en eventuell nedstängning ska genomföras.

Puumalainen påminde också om att institutets rekommendation är att undvika resor under sportlovet.

Totalt har 450 fall av coronavirusvarianter konstaterats i Finland. Enligt de senaste uppgifterna rör det sig om 427 fall av den brittiska varianten, 22 av den sydafrikanska varianten och 1 fall av varianten från Brasilien.

"Inte säkert att det handlar om en ny coronavirusvariant i Finland"

I går rapporterades att en ny coronavirusvariant påträffats i Finland.

Puumalainen kom ändå med lugnande besked om att virologernas åsikt just nu är att den varianten som upptäckts inte verkar vara mera smittsamt eller orsaka värre sjukdom.

Ännu kan man inte ens vara säker på huruvida det är frågan om en ny finländsk virusvariant.

– Jag skulle inte säga att det existerar någon finländsk variant. Det finns tusentals virusvarianter och man upptäcker dem efter hand.

Allt färre dör i covid-19

Incidensen i Finland är, enligt de senaste uppgifterna, 92 fall per 100 000 invånare.

Puumalainen konstaterade att allt färre finländare avlider i covid-19. Han tror att det beror på att många av den äldre befolkningen blivit vaccinerade.

Ministeriets strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki förkunnade att den största observationen den här veckan är hur stor skillnaden i antalet positiva fall är i de olika regionerna.

Enligt Voipio-Pulkki skulle många smittkedjor ha varit möjliga att stoppa, om folk skulle ha följt rekommendationer och restriktioner.

Finland har kapacitet att vaccinera en halv miljon i veckan, men vaccindoserna saknas

Enligt de färskaste siffrorna har över 300 000 vaccindoser getts i Finland.

– EU:s mål är att 70 procent av befolkningen skulle vara vaccinerade i slutet av augusti. Det är fortfarande möjligt, men beror på produktionen och leveransmängden, sa överläkare Puumalainen.

Enligt Puumalainen har Finland kapacitet att ge en halv miljon vaccindoser i veckan. Det är fortfarande leveransmängderna som det faller på.

Finland försöker så snabbt som möjligt ge den första dosen av vaccinet, för att förhindra dödsfall och allvarliga sjukdomsfall.

Här kan du läsa livebloggen från informationsmötet: