Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten inte långt efter Nyland säger läkare: "Läget värst i Närpes och Vasa"

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula.
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus hoppas att österbottningarna orkar fortsätta med munskydd, avstånd och noggrann handhygien. Sjukvårdsdistriktet är mitt inne i spridningsfasen och coronaviruset är svårstoppat. Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,läkare,överläkare,infektionsöverläkare

Spridningsfasen i Österbotten är svår men inte omöjlig att stoppa, säger infektionsöverläkare Juha Salonen på VCS. Just nu är läget värst i Närpes och Vasa, med tolv respektive elva nya fall på torsdagen.

Av de 29 nya bekräftade coronafall som Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade om på torsdagen hör merparten hemma i Närpes och i Vasa.

Tolv fall kommer från Närpes och elva från Vasa, säger infektionsöverläkare Juha Salonen på VCS. Resten är enstaka fall i kommunerna Malax, Korsnäs, Korsholm och Laihela.

Nästan samtliga av Närpes tolv nya fall hör till samma smittkedja.

- Det är fråga om en grupp med annan etnisk bakgrund. Jag har diskuterat läget med läkare i Närpes och förstått att det är en grupp som umgås mycket med varann, och därför är det inte märkligt att det är många inom gruppen som exponerats och smittats, säger Salonen.

Sedan det första fallet i gruppen upptäcktes förra veckan har smittkedjan hittills gett totalt 24 fall. Men Juha Salonen hoppas att man nu tack vare hårt arbete inom smittspårningen i Närpes ska lyckas få smittspridningen att avstanna.

- Jag skulle tro att man hittat ganska många av dem som är positiva så att läget lugnar ner sig.

Det har det gjort i såväl Vörå, som Nykarleby och Jakobstadsregionen.

- Här har incidenstalet blivit mycket bättre på kort tid, så det går att vända utvecklingen, säger Salonen.

Inte långt efter Nyland

Salonen sticker ändå inte under stol med att helhetssituationen i Vasa sjukvårdsdistrikt är svår.

- Läget är svårt fortfarande och vi har många aktiva smittkedjor. Vi har höga incidenstal i Korsnäs, som visserligen är en liten kommun, och i Närpes, Malax och Vasa. Allra värst är det i Närpes och Vasa.

Slår man ut ett incidenstal för hela sjukvårdsdistriktet landar det på torsdagen på 145 per 100 000 invånare. Det tycker Juha Salonen att man kan jämföra med 185, som enligt uppgifter från THL på torsdagen är incidenstalet inom hela Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS.

Helsingin Toukolan rantapuistossa hiihdeltiin joukolla helmikuun 2021 alussa.
Hur tänker du tillbringa sportlovet? På torsdagen rekommenderade Institutet för hälsa och välfärd, THL, att man åtminstone inom Nyland väljer att stanna på hemmaplan. Helsingin Toukolan rantapuistossa hiihdeltiin joukolla helmikuun 2021 alussa. Bild: Silja Viitala / Yle februari,2021,Helsingfors,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,människor,friluftsliv,vinter,snö,väderlek,Vinterväder,vinterlov,klimatförändring,climate change in Finland,Skidspår,skidspår,längdskidåkning,friluftsområden,friluftsleder,vintersport,skidåkare,skidor,Skidstav,pjäxor

Enligt Salonen finns många likheter mellan Österbotten och Nyland som bidrar till att smittspridningen ser ut som den gör. Att bägge regionerna har resor över landsgränsen är en faktor, en annan är antalet invandrare i förhållande till befolkningsmängden i stort.

- Incidenstalet inom HUS är förstås högre, men i båda regionerna blir läget hela tiden värre och här i Österbotten närmar vi oss läget som de har i Nyland.

På torsdagen rekommenderade THL att man inom HUS-området går in för ännu strängare restriktioner. Barer, pubar och nattklubbar borde enligt THL stängas och ingen borde resa utanför området under de närmaste veckorna. Enligt Juha Salonen går Österbotten samma öde till mötes om inte smittspridningen avstannar.

- Vi har en bit kvar dit ännu, men måste överväga samma slags restriktioner om vi hamnar i samma situation.

Enligt Salonen så kan man få läget att vända i Österbotten, men det är en utmaning.

- När man befinner sig i spridningsfasen av en epidemi så brukar det gå just så här. Det tar sin tid innan det blir bättre nästan oavsett vad man gör.

Antalet patienter som på torsdagen var intagna för vård för covid-19 vid Vasa centralsjukhus var endast fem stycken. Att antalet inte är högre glädjer Juha Salonen.

- Vi kämpar på.