Hoppa till huvudinnehåll

Tuffa tider för hotellföretagarna när hotellen gapar tomma: ”Det är rent ut sagt katastrofalt”

Lars Gästgivars.
Hotellföretagaren Lars Gästgivars hoppas att resandet ska komma igång till sommaren. Lars Gästgivars. Bild: Yle/Johanna Ventus Lars Gästgivars,Korsholm

För många hotellföretagare har det senaste året präglats av uteblivna gäster och permitterad personal. Enligt Lars Gästgivars som driver fyra hotell i Österbotten är läget värre i städerna än på landsbygden.

Hotellbranschen är en av dem som har drabbats hårdast av coronapandemin. Gästerna lyser med sin frånvaro, medan hyra, försäkringar och andra kostnader rullar på som normalt.

Enligt hotellföretagaren Lars Gästgivars är läget värst i städerna.

– Har man ett hotell i en stad, till exempel Vasa, är det nog rent ur sagt katastrofalt. Hotellen står egentligen tomma. Tar man landsbygdshotellen så finns det nog en liten efterfrågan, men det är 30–35 procent av vad det har varit normalt.

Har man ett hotell i en stad är det nog rent ur sagt katastrofalt. Hotellen står egentligen tomma.― Lars Gästgivars

Gästgivars, som även representerar SFP i Korsholms kommunfullmäktige, driver sammanlagt fyra hotell i Vasa, Korsholm, Närpes och Kurikka.

Han säger att hans hotell under omständigheterna ändå har klarat sig hyfsat bra. Det beror på att kassan var i skick före krisen slog till ifjol, inga stora banklån tyngde.

– Om man är företagare så måste man ha lite tur, och nu råkar det vara på det viset att vi inte har haft några större investeringar de senaste fyra åren. De små hotellföretagare som har ett enda hotell inne i en stad har det nog tungt.

Också personalen drabbas

Det är en tuff situation också för hotellpersonalen. Många är permitterade, vilket kan vara tungt både ekonomiskt och psykiskt.

– Att gå där hemma och inte ha ett jobb och inte veta när det börjar igen är nog inte det allra lättaste, säger Gästgivars.

Han berättar att den egna personalen nu sköter tjänster som man tidigare köpt utifrån för att man ska kunna hålla så många som möjligt i arbete.

– Vi försöker sysselsätta så många människor vi bara kan.

I fråga om stödet till de anställda är Gästgivars nöjd med åtgärderna från regeringens sida.

I stödpaketet från mars 2020 tog man tillfälligt bort utkomstskyddets självriskdagar, vilket innebar att arbetslöshetsskyddet gällde från första dagen utan arbete. Samtidigt förkortades också tidtabellen för permitteringsbeslut från fjorton dagar till fem.

Gatuvy i Vasa
Enligt Gästgivars är läget svårt speciellt för små hotell i städer. På bilden syns Hotell Astor i Vasa. Gatuvy i Vasa Bild: Yle/Filip Stén hotell,Vasa,hotell astor

Efterlyser mer stöd till branschen

När det gäller övriga stöd till branschen är Gästgivars mer kritisk.

– Stöden till vår bransch har varit allt annat än bra. De är minimala i förhållande till att det finns hotell som har stått tomma i ett år medan hyror och försäkringar rullar på.

Gästgivars undrar om det faktum att hotellbranschen till stor del utgörs av stora kedjor har inverkan på de stöd som betalas ut.

Stöden till vår bransch har varit allt annat än bra. De är minimala i förhållande till att det finns hotell som har stått tomma i ett år.― Lars Gästgivars

Av hans egna hotell är läget mörkast i Kurikka och Vasa.

– Om vi inte hade haft något annat som stöder upp dem så hade de gått omkull för länge sen, säger Gästgivars.

I Närpes har hotellverksamheten fått hjälp av att man bygger ut vindkraften och i Korsholm har man hyresgäster som verkar i samma fastighet.

– Utan dem skulle det vara en katastrof.

Företagens distansjobb påverkar

Det osäkra läget gör det svårt att planera för framtiden. Gästgivars är ändå försiktigt positiv när han blickar framåt.

Han gissar att en del pensionärer som blir vaccinerade under våren vågar börja röra på sig till sommaren.

– De är en stor konsumentgrupp.

När det gäller företagsbesök och liknande tror Gästgivars däremot inte att man kommer att se något uppsving förrän tidigast nästa höst.

– Där har man lärt sig att jobba på distans, och det är kanske ett ännu större problem för oss. Kommer de kunderna att komma tillbaka, eller går man ännu mer in för distansjobb?

Läs också