Hoppa till huvudinnehåll

Turismbranschen planerar framåt trots ovisshet och brist på pengar: "Vi tror att vi får en jättebra sommar, vi vet bara inte när den börjar"

Man i vinterkläder står på ett snöigt torg.
Max Jansson, vd för Visit Vasa, och hans team försöker planera inför sommaren 2021. Planeringsarbetet är lite som att vara på väg till stranden en sommardag och på vägen överraskas av snöstorm, man får backa och tänka om, säger Jansson. Man i vinterkläder står på ett snöigt torg. Bild: Jakob Lillas / Yle Vasa,visit vaasa

I kallaste februariväder är planeringen inför sommarens turismsäsong i full gång på Visit Vasa. Framtidstron är det inget fel på, intygar vd Max Jansson. Men han sticker heller inte under stol med att många företagare har det mer än tufft ekonomiskt.

Många företagare inom hotell, restaurang och turism har det nu verkligt svårt.

En av dem som jobbar för att bidra till att de här företagen ska ha kunder – allra senast i sommar – är Max Jansson, vd på Visit Vasa.

– Läget just nu är katastrofalt. Vi ser att konkurserna redan har börjat i huvudstadsregionen och det här kommer också att sprida sig hit till Österbotten, säger Jansson.

Jansson baserar sin bedömning på kontinuerliga kontakter med företagare i olika branscher på Visit Vasas åtta kommuner stora område. Många av dem kämpar i tuff motvind och överväger att lägga av.

Som tur finns i Österbotten också en hel del företag som verkat länge och har likviditeten i skick, de överlever ett tag till, bedömer Jansson.

Några människor som sitter och äter på restaurang.
Många företagare inom hotell, restaurang och turism har det nu verkligt svårt med ekonomin och pandemiläget gör det till en massiv utmaning att planera inför för det kommande sommarhalvåret. Några människor som sitter och äter på restaurang. Bild: Henrietta Hassinen / Yle COVID-19,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,Café-restauranger,restauranger,Lunch restaurants,lunch,lunchkuponger,Citycenter ,restaurangbranschen,bufféer,bespisning,Lunch buffet meal,handhygien,hygien (renlighet),hygienprodukter,personalbespisning,arbetare,Esbo,Iso Omena,begränsningar,servitörer,ekonomi,konkurs,Uppsägningar och permitteringar,koronaviruspandemi

Syns du inte så finns du inte

Samtidigt är planeringen inför sommarens turismsäsong i full gång på Visit Vasa.

Det är en knepig balansgång där man försöker dra lärdom av förra sommaren och räkna med alla tänkbara scenarion vad gäller utbud och efterfrågan, men också våga föra kampanj för det som Österbotten har att erbjuda en turist år 2021.

Mycket av arbetet tvingas man nu ändå göra med mindre pengar än tidigare.

– Vi har många samarbetspartners som vi har haft avtal med och gjort gemensamma kampanjer med. Och de här är minst lika viktiga för oss idag, men de har inte möjlighet att satsa samma sorts pengar som tidigare.

Det här riskerar straffa sig då branschen är hård. Syns du inte så finns du inte, konstaterar Max Jansson.

Säljer mjuka värden

Samtidigt tror han på det som Österbotten har att sälja.

Och just nu är det framför allt mjuka värden – samvaro med sina närmaste i en trygg och naturskön miljö – som man poängterar då man riktar sin reklam ut till det resesugna folket. I första hand till finländare, sedan Sverige och i tredje hand till Mellaneuropa.

Vasa stads logo ute i vintrigt landskap vid Inre hamnen.
Sportlovet är på väg. I Vasa med omnejd och hela Österbotten finns många fina skidspår eller så kan man röra sig på isen där det är tryggt. . Vasa stads logo ute i vintrigt landskap vid Inre hamnen. Bild: Yle/Roy Fogde Vasa,Österbotten,vinter,logotyper,skyltar

Svenskarna hoppas man locka till andra sidan Kvarken inte minst då den nya färjan börjar trafikera i sommar, en kampanj ska lanseras även kring detta.

Men ovissheten tär förstås.

– Vi tror att vi får en jättebra sommar, vi vet bara inte när den börjar.

Jansson påpekar att åtta veckor av sommaren ifjol gick strålande. Men 8 veckor av 52 hjälper ingen i det här läget. Och det går inte att ta för givet att de veckorna ens kommer, om pandemiläget inte förbättras och inga restriktioner kan lättas på. Därför gör man nu allt för att locka folk genom att visa att det är tryggt att besöka Österbotten.

Fira sportlov i skidspåret

Och intresse finns, menar Jansson.

– Vi tror starkt på att finländarna inte kan sitta hemma hela sommaren. Vi får mycket respons redan nu, förfrågningar om boende till exempel.

På Visit Vasa skulle man gärna kunna erbjuda turisterna fler alternativ. Många önskar sig en egen stuga, men det tycks enligt Max Jansson vara svårt att locka österbottningarna att hyra ut sina sommarstugor för de veckor de inte själva tänker vistas i dem.

Vi tror starkt på att finländarna inte kan sitta hemma hela sommaren

Före man börjar slå stort på sommartrumman står ändå sportlovet för dörren. Och även då finns all chans till sköna upplevelser, menar Jansson.

– Det finns massvis av skidspår i regionen just nu. På många håll är det också tryggt att röra sig på isen, eller så kan man välja en vandringsled. Ta matsäck med och fira tryggt med dina allra närmaste. Eller gå till en restaurang, de är proffs på att hålla säkerhetsavstånd.

Läs också