Hoppa till huvudinnehåll

“En podd om oss, vår vänskap och allt och ingenting” – Sibbotjejer aktuella med säsong två av podden Våra ogooglade liv

Två flickor i en soffa.
Astrid Valtonen (till vänster) och Venla Keurulainen har Svenska Yle-podden Våra ogooglade liv. Två flickor i en soffa. Bild: Yle/Hedvig Sandell poddar,Venla Keurulainen

Sibboborna Astrid Valtonen och Venla Keurulainen är de första och enda tonåringarna som poddar för Svenska Yle.

Det är tomt och stilla hemma hos Venla Keurulainen i Box i Sibbo när Yle Östnyland stiger in på fredag förmiddag.

Eller stilla kanske är en överdrift. Venla och barndomsvännen Astrid Valtonen är nämligen fullt uppe i bubblande diskussioner.

Flickorna studerar första året i gymnasiet på olika håll i Nyland. Venla går gymnasiet i Brändö och Astrid i Sibbo. Nu är de ändå hemma hos Venla för distansplugg.

Men plugget får ta en paus för en halv timme. Vi ska snacka podd.

Venla och Astrid sitter i ett badkar med rosa bakgrund
Barndomsvännerna Venla och Astrid pratar om, som det står i poddbeskrivningen, "den bubbliga, spicyga vardagen då den är som mest relatable". Venla och Astrid sitter i ett badkar med rosa bakgrund Bild: YLE / Frida Lönnroos poddar,Astrid Valtonen

Avsnitten kan handla om nästan vad som helst

Venla och Astrid började i fjol göra podden Våra ogooglade liv för Svenska Yle. Avsnitten finns på Yle Arenan och extramaterial delas flitigt på Instagramkontot @yle1315.

– Det är en podd om oss, vår vänskap och allt och ingenting. Det är egentligen ingen skillnad vad vi pratar om. Vi tar upp det vi tycker är kul i stunden, summerar Venla poddens innehåll.

Podden riktar sig till ungdomar och är den första och enda podden som görs av tonåringar på Svenska Yle.

– Vi försöker göra innehåll som passar ungdomar, som är relaterbart, förklarar Astrid.

En flicka.
Astrid Valtonen är från Box. Hon går på ettan i Sibbo gymnasium. En flicka. Bild: Frida Lönnroos poddar,Astrid Valtonen

Härligt med engagemang

Den första säsongen av podden startade i oktober och nu i februari kom säsong två igång. Lyssnare har redan hittat till podden.

– Vi vet i alla fall att några vänner och släktingar lyssnar. Det är härligt att se när folk lyssnar och repostar innehåll från Instagramkontot. På det sättet har vi redan fått lite kontakt med lyssnarna, säger Venla.

Drömmen om en egen podd fanns alltid

Vägen till en egen podd är en längre historia. Flickorna kom i kontakt med redaktören Daniela Holm när hon besökte deras skola.

– Då jobbade Daniela ännu inte för Svenska Yle men kom och höll en presentation om ungdomars medieanvändning, berättar Venla.

Därefter kom flickorna med i en referensgrupp där de fick tycka till om ett Instagramkonto för unga och prova på att skapa eget innehåll.

– Vi har alltid drömt om att starta en podd och fick göra ett provavsnitt på tio minuter. De tyckte om det och vi fick fortsätta, berättar Astrid och Venla.

Två flickor i en soffa.
Flickorna har nära till skratt både i podden och i det verkliga livet. Två flickor i en soffa. Bild: Yle/Hedvig Sandell poddar,Våra ogooglade liv

Ingen speciellt krävande syssla

Vägen från att skapa ett avsnitt till att det ligger ute är däremot inte lika brokig.

– Vi börjar med att fundera på vad vi vill prata om och gör anteckningar på det. Därefter ställer vi upp mickarna och börjar podda. Sedan skickar vi bara ljudfilerna till Daniela, som editerar dem, säger Astrid.

– Det är själva funderingarna och de tekniska bitarna som tar mest tid. Egentligen krävs det inte så mycket av oss, tillägger Venla.

En flicka.
Också Venla Keurulainen bor i Box i Sibbo men går på ettan i Brändö gymnasium. En flicka. Bild: Frida Lönnroos poddar,Venla Keurulainen

Roligt att få podda

Båda två är jättetacksamma över att få podda.

– Det är verkligen så roligt. Jag och Astrid får träffas mera, vilket vi annars inte skulle kunna eftersom vi numera går i olika skolor. Det är roligt att få prata av sig, berätta vad man tycker och att andra också får lyssna på oss, säger Venla.

Astrid håller med.

– Det är lite speciellt att vi Sibbobor från Box får prata om oss själva och att folk faktiskt lyssnar på det! säger Astrid.

Läs också