Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieelever om användningen av munskydd i skolan: "Hellre munskydd än distansundervisning"

Tre ungdomar med munskydd står utanför en skolbyggnad.
Gymnasieeleverna Nora Finnholm, Elvira Nyrönen och Roberto Häggblom. Tre ungdomar med munskydd står utanför en skolbyggnad. Bild: Mikaela Löv / Yle Jakobstads gymnasium,roberto häggblom

I Jakobstad säger gymnasieeleverna Nora Finnholm, Elvira Nyrönen och Roberto Häggblom att användningen av munskydd i skolan har minskat sedan rekommendationen först kom ut. I Korsholms högstadium försöker man uppmuntra eleverna att använda munskydd genom en kampanj.

Både Nora Finnholm och Elvira Nyrönen säger att de använder munskydd en så stor del av skoldagen som det bara går. Roberto Häggblom säger att han främst använder munskyddet i skolkorridoren och ibland tar han av det under lektionen.

Vid det här laget börjar de flesta eleverna ha vant sig vid att använda munskydd.

– Man blir ju lite mer trött än vad man skulle bli utan munskydd. Men hellre munskydd än distansundervisning, säger Finnholm.

Nyrönen säger att hon själv märkte en stor skillnad i sin ork när hon började använda munskydd i skolan.

– Och speciellt på eftermiddagen var man jättetrött, men jag tror att många har vant sig med det här nu.

Närbild på ett ansikte med munskydd.
Munskydd finns i olika modeller och material. Närbild på ett ansikte med munskydd. Bild: Ilkka Klemola / Yle A-studio,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,ansiktsmasker

Häggblom upplever att inställningen till munskydd i skolan har blivit lite slappare. Det gäller förstås inte alla elever, men en viss förändring går att märka.

Han tror att de som inte använder munskyddet inte vill använda det eftersom de är ovana och anser att det inte är nödvändigt.

– Nu när tiden har gått så har jag sett att folk använder munskyddet mera slarvigt. Och inte enligt handboken, om man säger så.

Munskydd en del av vardagen

Finnholm säger att studierna i sig inte har påverkats så mycket av pandemin, men att det däremot påverkat fritidsaktiviteterna desto mer. Nyrönen säger att hennes fritidsaktiviteter har fortsatt ganska normalt, men att säkerhetsåtgärder som handsprit och munskydd också är en del av fritiden.

– Jag tycker nog man börjar ha vant sig vid det här laget. Man åker inte någonstans utan munskydd, och det bara är så att det är en del av vardagen nu, säger Nyrönen.

Man börjar ha vant sig vid det här laget. Man åker inte någonstans utan munskydd, och det bara är så att det är en del av vardagen nu.― Elvira Nyrönen

Finnholm använder hellre munskydd i tyg.

– Jag tycker på något sätt ändå att de är bekvämare. Det är någonting med känslan av det plastiga materialet i ansiktet som jag inte riktigt gillar.

För Nyrönen är det tvärtom. Hon upplever att en del munskydd i tyg har krympt då hon kokat dem, vilket i sin tur har lett till att munskyddet blivit tajtare och både skavt bakom öronen och bidragit till huvudvärk.

– Så jag har kommit till den slutsatsen att engångsmaskerna är bäst för mig.

Jakobstads gymnasium
Jakobstads gymnasium. Jakobstads gymnasium Bild: Nathalie Lindvall jakobstads gymnasium

Maskerad för att liva upp skolvardagen

I Jakobstads gymnasium har man försökt göra användningen av munskydd till en rolig grej. Kring Halloween ordnade de en maskerad då eleverna fick klä ut sig och väva in munskyddet med utstyrseln.

– Vi hade folk med Darth Vader-mask och så var det flera andra olika roliga utstyrslar som just anspelade på det här med maskanvändning, säger Finnholm.

– Det var många som hade klätt ut sig och pyntat sina masker, säger Nyrönen.

Alla tre är överens om att det är en bra idé att göra användningen av munskydd till något roligare.

Jag har inte fått träffa min mommo på jättelänge, bara via telefon. Hon är över 90 år, man skulle ju vilja spendera så mycket tid som möjligt med henne nu.― Elvira Nyrönen

Gymnasieeleverna upplever en viss oro för pandemin och viruset. Men den största oron handlar om äldre släktingar och bekanta.

– Till exempel själv så har jag inte fått träffa min mommo nu på jättelänge, bara via telefon. Hon är över 90 år, man skulle ju vilja spendera så mycket tid som möjligt med henne nu, säger Nyrönen.

Korsholms högstadium satsar på munskyddskampanj

I Korsholms högstadium vill man öka användningen av munskydd bland eleverna. Under veckan har elevkåren startat en kampanj för att påminna och uppmuntra eleverna att bära munskydd.

– En del av eleverna följer rekommendationen till punkt och pricka, och har samvetsgrant på sig sina munskydd hela dagarna både här i skolan men också i skolskjutsen. Sen har vi dom eleverna som väljer att inte lika samvetsgrant följa rekommendationen, säger rektor Pia Blomqvist.

En kvinna med munskydd.
Korsholms högstadiums rektor Pia Blomqvist. En kvinna med munskydd. Bild: Yle/Alexia Sahl COVID-19,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,kvinna,smittsamma sjukdomar,pia blomqvist

Eleverna i Korsholms högstadium har fått ett munskydd i tyg av skolan och engångsmunskydd finns att begära. Personalen använder i huvudsak engångsmunskydd. Från skolan sker uppmuntran främst genom diskussion.

– Då pratar vi om det gemensamma ansvaret, eller fördelar med att använda munskydd och hur man använder munskydd. Det är mycket att prata kring rekommendationen och varför man behöver göra det.

Enligt Blomqvist rekommenderas eleverna att använda munskydd i alla skolans utrymmen under hela skoldagen. I matsalen får munskyddet tas bort medan eleverna äter. Dessutom har man organiserat så att eleverna äter tillsammans med sin egen klass.

Artikeln är skriven av Alexia Sahl.

Läs också