Hoppa till huvudinnehåll

Influensan mer eller mindre försvann – begränsningarna mot coronaviruset har bitit bra också mot andra virus

en kvinna snyter sig
Det är inte många som har varit sjuka i influensa på sistone (illustrationsbild). en kvinna snyter sig Bild: Shutterstock influensa

Så här i mitten av februari brukar influensaperioden vara i full gång, men i år är det radikalt annorlunda. Ännu i slutet av förra året fruktade experter att influensan skulle kunna slå till samtidigt som coronaviruset, med allvarlig sjukdom som följd. Men bara ett fåtal influensafall har drabbat finländarna den här vintern.

För ett år sedan hade det så här långt i influensasäsongen, bekräftats 6 289 influensafall i vårt land. Den här säsongen är motsvarande siffra bara 33 stycken.

Antalet fall har alltså minskat med drygt 99 procent.

– Jag kommer inte ihåg att det någonsin tidigare skulle ha varit så här få influensafall under den typiska influensaperioden. Det är en helt exceptionell situation som dessutom inte berör endast Finland utan i stort sett hela världen, påpekar Niina Ikonen, som är ledande sakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd.

Följande graf visar visuellt hur stor skillnad det faktiskt handlar om:

Antalet influensafall per vecka i Finland. Det var betydligt fler fall för ett år sedan än nu.
Här ser du antalet bekräftade influensafall per vecka. Anledningen till att det kring årsskiftet för ett år sedan var en liten nedgång i antalet fall är ett typiskt årligt fenomen. Färre personer brukar gå och testa sig i samband med jul- och nyårshelgen. Antalet influensafall per vecka i Finland. Det var betydligt fler fall för ett år sedan än nu.

Inte en enda person i vårt land har heller, enligt vad myndigheterna känner till, haft både covid-19 och influensa samtidigt.

Vad är då orsaken till att det är så få bekräftade influensafall? Ja, det är ganska självklart, när man tänker efter. Ikonen påpekar att både coronaviruset och influensavirusen är luftvägsvirus och sprids på liknande sätt.

– De sprids till exempel via droppar och ytor och de restriktioner man har infört mot coronaviruset, såsom användningen av munskydd, distansjobbandet och den sociala distanseringen, har bidragit till det här läget, säger hon.

Hon tillägger att det att ovanligt många lät vaccinera sig mot influensa i höstas också har hjälpt till att hålla fallen nere.

Intresset för att gå och testa sig mot influensa kan dessutom ha minskat något, när folk vill iaktta social distansering och kanske undviker sjukvården i viss mån, men på hälsomyndigheten tror man ändå inte att det har haft en så stor inverkan.

Vanligen brukar det vara mest influensafall just i februari. Men under de senaste två veckorna har det inte bekräftats ett enda fall i vårt land.

Niina Ikonen säger att det redan nu står ganska klart att det inte kommer att bli någon verklig influensaepidemi alls den här vintern.

– Det är mycket svårt att tänka sig att influensan skulle kunna komma åt att sprida sig desto mer medan vi har begränsningar i samhället för att få stopp på coronaviruset, påpekar hon.

Läs också