Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Helenius vill göra comeback i kommunalpolitiken i Borgå: "Få se nu om nerverna håller"

Sannfinländska ledamöterna Juha Elo och Kalle Helenius
Kalle Helenius satt med på bara ett fullmäktigemöte då han senast blev invald i Borgåfullmäktige. Till vänster hans partikamrat Juha Elo. Sannfinländska ledamöterna Juha Elo och Kalle Helenius Bild: YLE/Bettina Aspfors Borgå,borgå fullmäktige

Förra gången kom han in men hoppade efter en tid av både stadsfullmäktige i Borgå och sitt parti Sannfinnländarna. I kommunalvalet i april gör Kalle Helenius comeback.

- Få se nu om nerverna håller, säger han kort när Yle Östnyland får honom på tråden.

I kommunalvalet hösten 2012 fick Helenius 147 röster och kom in. Däremot deltog han i bara ett fullmäktigemöte och beslöt efter några månader att helt hoppa av.

Som orsak uppgav Helenius då att han var besviken på politiken i Borgåfullmäktige och att hans moral inte klarade av att delta i det elaka spelet.

Efter sitt avhopp erkände han att han sviker sina väljare. Nu är han tillbaka bland de sannfinländska kandidaterna.

Kohandel och konstigheter

Tror du att Borgåborna vågar rösta på dig när de vet hur kortvarig din tid i fullmäktige blev senast?

- Jo, Borgåborna känner mig. De vet att jag är ett pisshuvud, men det står jag för. Dessutom vet inte alla riktigt vad som egentligen låg bakom mitt avhopp, men om jag nu får tillräckligt med röster så ska jag se till att det blir ändringar, säger Helenius.

Kalle Helenius ställer upp för Sannfinländarna - samma parti som han beslöt att lämna i samband med att han hoppade av fullmäktige.

- Det var lite kohandel och andra konstigheter hos Sannfinländarna i Borgå som gjorde att jag ville lämna partiet och samma sak gällde egentligen bland politikerna i Borgå över lag. Jag är mera rakt på sak, säger Helenius.

Kalle Helenius
Kalle Helenius har ett nära förhållande till kampsport och vill gärna jobba också för det i Borgå. Kalle Helenius Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,boxning

Hälsovården den främsta frågan

Vad är det då som gör att Kalle Helenius vill ställa upp den här gången?

- Jag vill påverka Borgåpolitiken. Speciellt vill jag jobba med hälsovårdsfrågor. Hälsovården i Borgå är helt åt skogen och det har den varit i flera år. Den har till och med blivit sämre, säger Helenius.

Det som Helenius anser att är dåligt är till exempel att äldre, enligt honom, får sitta i timmar i hälsovårdscentralerna och vänta på att få komma till läkaren.

- Och så får man vänta i veckor innan man kommer så långt att man får en läkartid, säger Helenius.

De privata läkarcentralerna anser Helenius att är ett bra komplement. Till dem kan man få en läkartid redan samma dag man ringer. Alla har dock inte råd och då är alternativet att vänta.

- Det är helt åt skogen. Samtidigt leker staden i stället med cykelleder. Vad är det vi håller på med, frågar sig Helenius.

Kampsport och äldre

Det som Helenius också gärna jobbar för och som han gärna skulle se förverkligad är den idrottshall för kampsporter som varit på tapeten i Borgå.

Kalle Helenius son Robert är en framstående boxare och kampsporter står honom delvis därför nära hjärtat.

- Kampsportarna i Borgå är värda bra träningsmöjligheter. De har genom åren hämtat en mängd medaljer till Borgå - både finska- och nordiska mästerskap och EM- och VM-medaljer. Vi har världsmästare inom olika kampsporter i Borgå, säger Helenius.

Kalle Helenius säger att han är till åren och snart pensionär. Därför är också äldreomsorgen någonting han gärna arbetar för.

Läs också