Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Rymdrovern Perseverance har landat på Mars – och fyra andra nyheter att hålla koll på den här morgonen

En vision av Perseverance då den ska stå på Mars yta
En vision av Perseverance då den står på Mars yta. En vision av Perseverance då den ska stå på Mars yta Bild: AFP / Lehtikuva Perseverance,Mars (planeter),planeter,rymden,rymdfarkoster

God fredagsmorgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Rymdrovern Perseverance har landat på Mars

Efter en 470 miljoner kilometer lång resa genom rymden landade rymdrovern Perseverance på Mars några minuter före 23 på torsdagen finsk tid och skickade några minuter senare sina första bilder från planeten.

Det främsta målet med projektet är att leta efter tecken på att det för miljarder år sedan fanns mikroorganismer på Mars. Då var planeten varmare, våtare och eventuellt mer gästvänlig som boplats för något levande.

Enligt planerna ska Perseverance samla ihop stenprover och sända dem tillbaka till jorden för analys.

Den första bilden som marsrovern Perseverance skickat från Mars.
Här är den första bilden som Perseverance skickade från Mars. Den första bilden som marsrovern Perseverance skickat från Mars. Bild: AFP Nasa,Mars (planeter),Perseverance

Det här vet vi nu om hur effektiva coronavaccinerna är och vilka biverkningar de ger

De tre coronavacciner som EU har godkänt – av Pfizer, Moderna och Astra Zeneca – har i kliniska studier på tiotusentals personer visat sig vara både säkra och effektiva. Under den senaste tiden har världen dessutom fått ännu mer kunskap särskilt om Pfizers vaccin, som började användas först.

Många vaccinerade har såsom väntat råkat ut för smärta, huvudvärk eller feber – alltså typiska, övergående biverkningar. Många upplever inte biverkningar alls och det är också helt normalt. Det betyder inte att vaccinet skulle vara ineffektivt för det.

Coronadödsfallen bland de äldsta har börjat minska i de länderna där man har vaccinerat många mot covid-19 - och vaccinationerna tros ha bidragit till det här, även om också andra faktorer kan ha inverkat, såsom pågående restriktioner i samhället.

En kvinna vaccineras mot covid-19 i England.
En kvinna vaccineras mot covid-19 i Surrey i sydöstra England. En kvinna vaccineras mot covid-19 i England. Bild: Graham Prentice / Alamy Vaccination,covid-19

Influensan mer eller mindre försvann – begränsningarna mot coronaviruset har bitit bra också mot andra virus

Så här i mitten av februari brukar influensaperioden vara i full gång, men i år är det radikalt annorlunda. Bara ett fåtal influensafall har drabbat finländarna den här vintern.

För ett år sedan hade det så här långt i influensasäsongen, bekräftats 6 289 influensafall i vårt land. Den här säsongen är motsvarande siffra bara 33 stycken.

Niina Ikonen, ledande sakkunnig på på Institutet för hälsa och välfärd säger att det redan nu står ganska klart att det inte kommer att bli någon verklig influensaepidemi alls den här vintern.

– Det är mycket svårt att tänka sig att influensan skulle kunna komma åt att sprida sig desto mer medan vi har begränsningar i samhället för att få stopp på coronaviruset, påpekar hon.

en kvinna snyter sig
Användningen av munskydd, distansjobbandet och den sociala distanseringen, har bidragit till att influensan inte tagit fart. en kvinna snyter sig Bild: Shutterstock influensa

Minister Kiuru: Vi går inom de närmaste dagarna över till nivå 2 i strategin för att bekämpa coronasituationen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru uppskattar att det bara är frågan om dagar innan Institutet för hälsa och välfärd THL föreslår att vi går över till nivå 2 i strategin för att bekämpa coronaviruset.

Finland befinner sig just nu på nivå 1, vilket innebär att en del regioner har samhällsspridning. Tidigare har man meddelat att om hälften av områdena i Finland får en samhällsspridning, eller om virusvarianterna får en stor spridning, så går man över till nivå 2.

Om vi går över till nivå 2 kan hela landet bli tvunget att ta till åtgärder som just nu är i kraft i de värst drabbade regionerna.

Minister Krista Kiuru talar på en presskonferens. Hon har munskydd på sig.
Krista Kiuru tror att vi snart kommer att gå in för nivå 2 i strategin för att bekämpa coronaviruset. Minister Krista Kiuru talar på en presskonferens. Hon har munskydd på sig. Bild: Lehtikuva Krista Kiuru,Regeringen Marin,statsrådet,presskonferens

Yles kanaler sänder kvalmatcher till både VM och EM

Damlandslagets matcher kommer att synas på Yles kanaler under flera år framöver. Det är nu klart att Yle sänder kvalet till VM 2023 och kvalet till EM 2025.

Finlands damlandslag står med en fot i EM 2022 och under de kommande dagarna kulminerar kvalet. I dag kan Finland säkra sin biljett till mästerskapet då man möter Portugal på hemmaplan.

Yle sänder matchen som kör igång kl. 18.15.

Nästa år gör Finlands herrlandslag comeback på Yles kanaler och avtalet sträcker sig till 2028. Yle sänder också herrarnas EM 2021, 2024 och 2028 samt VM 2022 och 2026.

Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland.
Sedan tidigare har Yle rättigheterna att sända EM 2022 och VM 2023. Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland. Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press Finlands damlandslag i fotboll

Väder

I landets mellersta del snöar det på många håll i dag. Dagstemperaturen är -6 till -12 grader, vid västkusten något mildare.

I landets östra del samt i västra delen av Norra Österbotten och Kajanaland blir det tämligen molnigt och under dagens lopp västerifrån allmänt snöfall eller isbildande duggregn.

Läs också