Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen har fått sällskap av andra radarpar – är Carolina en vinnande målvakt från att kunna vinna Stanley Cup?

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen hittar ofta varandra.
Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen hittar ofta varandra i Carolina. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen hittar ofta varandra. Bild: All Over Press Teuvo Teräväinen,Sebastian Aho

Jordan Staal – Andrej Svetjnikov, Vincent Trocheck – Martin Necas och såklart firma Sebastian Aho & Teuvo Teräväinen. Carolinas extremt närvarande coach Rod Brind’Amour har spridit ut lagets offensiva spetskompetens och skapat fungerande radarpar i tre kedjor. Då Hurricanes defensiv dessutom är urstark är målvaktsspelet det enda frågetecknet. Kan "Canes" gå hela vägen?

I Yle Sportens NHL-podd tar redaktionens NHL-nördar Mattias Simonsen och Anders Nordenswan tempen på världens bästa ishockeyliga och bjuder på drivet snack om de finländska spelarna. Ett nytt avsnitt publiceras varje tisdag fram till att säsongen är slut på Yle Arenan.

Inget lag är perfekt och alla NHL-lag har svagheter och sämre stunder som motståndarna kan utnyttja. Carolina Hurricanes av årsmodellen 2021 är ändå rätt så nära att vara den perfekta hockeymaskinen – då spelet fungerar.

Trion som styr och ställer – ägaren Tom Dundon, general managern Don Waddell och coachen Rod Brind’Amour – delar helt tydligt visionen om hur Carolina Hurricanes ska spela och hurdana spelare som behövs för att göra verklighet av planerna.

Mannen med pengasäcken, Dundon, köpte majoriteten av Hurricanes i januari 2018 och bad i maj Waddell att ta över som GM. Antagligen var båda två överens om att assisterande coachen och lagets före detta kapten Brind’Amour var rätt man att ta över som tränare.

Sedan dess har Carolinas spel, då det fungerat, varit ishockey som bäst. Försvaret först-konceptet betyder i Brind’Amours värld inte en pessimistisk knegarhockey med minimal risktagning, utan en fartfylld samarbetshockey där positionerna växlar och "Canes" går in för att äga pucken.

Tränaren Rod Brind'Amour förklarar hur han vill att laget ska spela.
Tränaren Rod Brind'Amour förklarar hur han vill att laget ska spela. Tränaren Rod Brind'Amour förklarar hur han vill att laget ska spela. Bild: Jaylynn Nash/Icon Sportswire/AOP Rod Brind'Amour,Carolina Hurricanes

Spelkonceptet leder till att Hurricanes redan i flera säsonger hört till topp-3 i ligan på att få puckar på mål i spel med fem mot fem. Den statistiken heter för övrigt Fenwick. Trenden var tydlig redan när Brind’Amour var assisterande coach, men med honom som chefstränare har spelsättet slipats till hockeykonst.

Brind’Amours hockey kräver ändå spelare med fartfyllda grillor, snabb tankeverksamhet och mycket hjärta – både i bildlig mening och helt konkret. Killar som är jag-fokuserade och sådana som inte sköter sommarträningen exemplariskt ska inte skriva på för Hurricanes.

Hittills har det saknats ett par pjäser i lagbygget, men i och med att centern Vincent Trocheck kom in förra säsongen, tvåvägsforwarden Jesper Fast inför den här säsongen och rivjärnscentern Cedric Paquette förra veckan är femmorna kompletta.

Cedric Paquette i Ottawas tröja.
Spelaraffären den 13 februari: Cedric Paquette (på bild) och Alex Galchenyuk till Carolina, Ryan Dzingel till Ottawa. Cedric Paquette i Ottawas tröja. Bild: Steven Kingsman/Icon Sportswire/AOP Cédric Paquette

Backbesättningen har redan i ett par säsonger, trots vissa förändringar, tävlat om priset som bäst i NHL.

Centerkvartetten kan vara ligans bästa

I och med att höstens Stanley Cup-vinnare Paquette anslöt från Ottawa, dit han flyttade inför säsongen, är alla Carolinas kedjor urstarka på mittfilen. Sebastian Aho och Trocheck är bländande skickliga offensiva motorer som alltid hinner åka hem. Ett briljant drag av Waddell att kapa Trocheck från Florida där hans kompletta spel inte riktigt kom fram.

Trocheck är som 27-åring på toppen av sin karriär och kan på allvar utmana Aho om vem som är Hurricanes offensivt vassaste center. En inofficiell intern duell som helt tydligt påverkar båda positivt.

I skrivande stund är ändå "Canes" poängetta lagkaptenen Jordan Staal som i princip är tredjecenter. Veteranen har 15 poäng, medan Trocheck och Aho har 14 poäng var (samtliga tre snittar minst en poäng per match). Tala om att ha en svårspelad topp-9:a när tre dirigenter pumpar på offensivt.

Carolinas poängliga

1. Jordan Staal 12. 7+8=15
2. Vincent Trocheck 13. 7+7=14
3. Andrej Svetjnikov 14. 6+8=14
4. Sebastian Aho 14. 5+9=14
5. Brock McGinn 14. 7+3=10
6. Dougie Hamilton 14. 1+9=10
7. Nino Niederreiter 14. 7+1=8
8. Brett Pesce 14. 1+7=8
9. Warren Foegele 11. 3+4=7
10. Teuvo Teräväinen 11. 2+5=7
11. Martin Necas 11. 1+6=7
12. Jake Gardiner 14. 0+6=6
13. Ryan Dzingel 11. 2+2=4
14. Jordan Martinook 11. 1+3=4
15. Jaccob Slavin 11. 0+3=3
16. Brady Skjei 14. 0+3=3
17. Jake Bean 5. 0+2=2
18. Jesper Fast 9. 0+2=2
19. Steven Lorentz 5. 0+1=1
20. Drew Shore 1. 0+0=0

Staal har i åratal hört till ligans bästa defensiva centrar, men Brind’Amour har fått honom att ta fram sin mer kreativa sida. 32-åringens småleende når ofta från öra till öra då han sätter sig på bänken efter ytterligare ett lyckat byte med sina betydligt yngre kedjekompisar.

Ett nytt briljant drag var att få in Paquette. Han är en ideal, stenhårt jobbande fjärdecenter som dessutom har en Stanley Cup-seger i närminnet och är som 27-åring både erfaren och i sina bästa år. Paquette kan tryggt slängas in och göra det som Staal hittills fått bära ansvaret för.

Spelgeniet Aho är ett kapitel för sig. 23-åringen började igen säsongen lite trevande, men har i de senaste halva dussinet matcher i långa stunder varit på superstjärnenivå. Hålls han kry blir resten av den här säsongen en fest för alla som håller Aho som en av NHL:s toppcentrar.

Brind’Amour sprider på spetskompetensen

Centrarnas fina spel och produktion är såklart ingenting isolerat, utan lever och frodas i samarbete med optimala ytterforwardar. Alla fyra centrar får spela med närmast optimala kedjekompisar som hjälper till att ytterligare höja centerspelets nivå.

Brind’Amour har lyckats speciellt bra med att bygga offensivt starka radarpar som fungerar ihop på ett sätt som är på gränsen till övermäktigt att försvara mot.

Aho och Teräväinen är duon som briljerat ihop redan i flera år och som verkligen lyfter varandra. Coachen splittrar paret med jämna mellanrum, men alltid när han sammanför dem igen är det lätt att se varför de ska spela tillsammans. Till och med Pep Guardiola skulle bli imponerad.

Enormt målfarlige stortalangen Andrej Svetjnikov har med framgång spelat mycket tillsammans med finländarna. Brind’Amours fingertoppskänsla har ändå skapat ett helt nytt radarpar: Svetjnikov är spelaren som verkligen fått Staal att detonera offensivt.

Den rutinerade lagkaptenen Jordan Staal har varit en av NHL-säsongens stora överraskningar.
Den rutinerade lagkaptenen Jordan Staal har varit en av NHL-säsongens stora överraskningar. Den rutinerade lagkaptenen Jordan Staal har varit en av NHL-säsongens stora överraskningar. Bild: Matthew Pearce/Icon Sportswire/AOP Jordan Staal

Den 32-årige Staal och den 20-årige Svetjnikov är två stora och tacklingsglada bufflar och en helt annorlunda duo än Aho och Teräväinen. Men också Staal och Svetjnikov hittar varandra på ett nästan telepatiskt sätt och får allt som oftast motståndarna att se hjälplösa ut.

Brind’Amour har också hittat en perfekt rinkpartner till Trocheck. Den 22-årige Martin Necas, som varit något ojämn tidigare, är ständigt farlig bredvid Trocheck. Han är snabb, storvuxen och klurig på det där speciella sättet som är typiskt för tjeckisk hockey.

Gällande Trochecks kedja måste man ändå poängtera att hela trion är kreativ. Den tredje länken, Nino Niederreiter, får ofta ta på sig rollen som kedjans grovjobbare, även om han först och främst är en offensivt skicklig hockeyspelare. Många kvällar är Trochecks andrakedja bäst i laget.

Många alternativ

I fjärdekedjan kan man kanske inte tala om radarpar. Men eftersom både Jesper Fast och centern Paquette är nya ansikten i Hurricanes omklädningsrum, och båda kom till laget med en tydlig beställning på starkt defensivt spel, så får de gälla som radarpar i det här sammanhanget.

Fyrans tredje länk Jordan Martinook har i flera säsonger gällt som ett av lagets bästa rivjärn och borde passa som handen i handsken med Paquette och Fast.

Två andra killar som ofta fått spela i defensiva kedjor, Brock McGinn och Warren Foegele, har den här säsongen fått njuta av att tillbringa största delen av tiden i offensiv zon. McGinn med Aho och Teuvo Teräväinen och Foegele i Staals kedja.

Carolinas laguppställning senast

Brock McGinn – Sebastian Aho – Teuvo Teräväinen
Nino Niederreiter – Vincent Trocheck – Martin Necas
Andrej Svetjnikov – Jordan Staal – Warren Foegele
Jordan Martinook – Cedric Paquette – Jesper Fast

Jaccob Slavin – Dougie Hamilton
Jake Gardiner – Brett Pesce
Brady Skjei – Jake Bean

Alex Nedeljkovic
James Reimer

Utanför laguppställningen: Petr Mrazek (målvakt), Haydn Fleury (back), Max McCormick (anfallare), Morgan Geekie (anfallare), Steven Loreenz (anfallare), Sheldon Rempal (anfallare), Drew Shore (anfallare).

Det är ändå rätt så sannolikt att Brind’Amour vid behov slår ihop Svetnjikov, Aho och Teräväinen. Då får McGinn spela med Staal och Foegele för att få till en andra riktigt svårspelad checkingkedja. En trio som både kan stänga ner och slå in puckar.

Med tanke på att enormt starka Tampa Bay Lightning kan stå för motståndet i slutspelets divisionsfinal, så är det inte en obetydlig möjlighet att med en omstrukturering egentligen helt kunna ändra på hur laget tar sig an motståndaren.

Hur som helst är det imponerande att Hurricanes efter 14 spelade matcher har tre spelare i tre olika kedjor som har gjort 14 poäng – och att Staal ligger före den trion med sina 15 poäng. Bredden understryks också av att sex spelare gjort minst fem mål.

Håller målvaktsspelet måttet?

Backtruppen har som sagt hört till de bästa redan i några säsonger och blir bara bättre och bättre.

Dougie Hamilton, Jaccob Slavin och Brett Pesce håller mycket hög NHL-nivå. Brady Skjei är en pålitlig allroundback och Jake Gardiner något av en "hög risk-stor belöning-spelare". Den 22-årige Jake Bean, som reserverades som 13:e spelare sommaren 2016, är på väg att bli en modern toppback.

Den stora frågan är målvaktsspelet. Planen är att Petr Mrazek och James Reimer ska vara en tandem som tillsammans håller måttet. Nu är Mrazek borta efter en operation i tummen och Alex Nedeljkovic har fått hoppa in och ge Reimer vilodagar.

Faktum är att skadade Mrazek är den enda i trion som räddat över 90 procent av skotten i år. Han ska vara på väg tillbaka i tid för de stora matcherna, men tjecken är inte en helt trovärdig förstekeeper.

James Reimer och Petr Mrazek har delat på målvaktsspaden i Carolina.
James Reimer och Petr Mrazek har delat på målvaktsspaden i Carolina. James Reimer och Petr Mrazek har delat på målvaktsspaden i Carolina. Bild: Jaylynn Nash/Icon Sportswire/AOP Petr Mrázek,James Reimer

Jämför man med Lightnings Andrej Vasilevskij är skillnaden uppenbar. Tampa vinner jämna matcher regelbundet då man kan lita på att Vasilevskij är grym. Carolina får i princip utgå ifrån att man inte vinner på grund av målvakten.

Frågan är om Waddell kommer att försöka trejda in en ny keeper – vem i så fall och till vilket pris? Det är svårt att se alternativ som skulle fungera för både Carolina och något av de få lag med två starka burväktare – snarast Arizona, Columbus och Vegas.

Det verkar mer sannolikt att ledningen väljer att tro på det fungerande spelkonceptet, truppens starka självförtroende och den uppenbart goda stämningen för att ge Mrazek och Reimer det ryggstöd de behöver.

Den inkommande veckan bjuder på ett bra test för Carolina – det blir en tre matchers miniserie mot Tampa Bay.

Tack för att du läste.

Källor: naturalstattrick.com, hockey-reference.com, hockeydb.com, nhl.com

Läs också