Allan Wallenius
– en "rödfinne" i Stockholm och hans illegala resor
Allan skriver om sin illegala resa i tidskriften Stormklockan. Du hör hans berättelse
i dokumentären Röda resor.
Till sin hemstad Åbo kan Allan inte fara, där är han alltför välkänd. Hans mor Sigrid och far August är ensamma kvar i hemmet på Ryska kyrkogatan.
Allans bror Paul stupade i inbördeskriget som vit hjälte och jägarkapten.

Under sina utlandsresor på 1910-talet saknade Allan sin bror och sina föräldrar och skrev många brev till dem. Ovan från vänster Paul, Sigrid, August och Allan Wallenius.

Så här såg Paul Wallenius ut när han återvände till Finland i hemliga jägaruppdrag hösten 1917. Han stupade vid Tammerfors i mars 1918. Allan sörjer sin bror, de stod varandra nära trots att Allan var röd och Paul vit.
Allans föräldrar har ont om pengar, och Allan har obetalda skulder i Åbo. Kanske tänker Allan hellre på revolutionen – och på sin åländska fästmö Alice Rosenblad som väntar i Stockholm.
Allan planerar världsrevolution tillsammans med Otto Wille Kuusinen, Yrjö Sirola och andra “rödfinnar”. Han samarbetar med svenska vänstersocialister och med Komintern, den Kommunistiska internationalen.

Allan reser illegalt till arbetarkongresser i Holland och i Norge, och 1920 reser han till Berlin för att med Kominterns ordförande Zinovjev reda ut konflikter mellan de finska kommunisterna i Stockholm och partiledningen i Moskva. Han har ett finger med i spelet när penningtransporter från Moskva går till kommunister i London.

Detektiva centralpolisen i Helsingfors får in en rapport från Stockholm:
“Allan Wallenius håller ofta till på hotell Reisen med en svensk kamrat. Det sägs att han lever av bolsjevikpenningar."
"Alice Wallenius går alltid klädd i rött: Röd kappa, röd klänning, röd hatt, röda kängor – och för övrigt mycket elegant.”

Under 1920 arbetar Allan och andra röda finländare hårt för att radikalisera de svenska vänstersocialisterna. De ordnar revolutionära kurser och deltar i partimöten.
När Sveriges kommunistiska parti bildas våren 1921 är det en stor seger för Allan Wallenius och Yrjö Sirola. Allan håller ett eldigt tal till de svenska kamraterna.

År 1921 skickar Allan ett porträtt på sig och “kommunisten Heimo” (med cigarett) till sina föräldrar i Åbo.
Mauno Heimo blir utvisad från Norge våren 1921. Han kommer att bli en av de högsta cheferna inom Komintern i Moskva.
Nu dras snaran åt kring Allan och andra röda flyktingar i Sverige.

Den svenska polisen misstänker att “rödfinnarna” planerar militärt angrepp mot Finland och "arbetar för samhällets omstörtande" i Sverige.
Den 9 juni gör Stockholmspolisen husundersökning hos Allan och Alice. Tjänarinnan säger att ingen är hemma.
När polisen kommer på nytt en timme senare har Alice bränt papper i kakelugnen – de glöder fortfarande. Allan blir arresterad.
Lyssna till dokumentären Röda resor!
1925 går Allan och Alice skilda vägar. På 30-talet blir Allan offer för Stalins utreningsar, han dör i fångenskap 1942. Alice blir däremot sovjetmedborgare och medlem i Sovjetunionens kommunistiska parti. Hon dör 1966 i Moskva. Bilderna på Allan Wallenius med familj är ur Åbo Akademis bildsamlingar, och bilderna av Alice som ung och med Aiwest är privata. Tåget på stationen kommer ur Satakunta museums samlingar och ångfartyget Egil ur Sjöhistoriska museets bilder. Pojkarna som jumpar på isflak kommer från SVT, polisen i trapphuset från Stockholms stadsmuseum, tidningstryckeri och läsande man ur filmen Tredje Statsmakten på Filmarkivet.se. Hotel Reisen-bilden är ur arkivet för Stockholms Allmänna Restaurang hos Centrum för Näringslivshistoria. Övriga bilder är ur Yles arkiv. Dokumentären Röda resor bygger på brev av Allan Wallenius och Alice Rosenblad-Wallenius ur Åbo Akademis bibliotek, Handskriftssamlingarna och på bådas rapporter till Komintern (den kommunistiska internationalen) som finns i ryska statsarkivet RGASPI. Allans artiklar och pamfletter är från Kungliga Biblioteket, Nationalbibliotekets digitala samlingar och Arbetararkivet i Finland. Dessutom har jag använt polisrapporter från Detektiva centralpolisen och Stockholmspolisen, Riksarkivet i Finland och i Sverige. Allan Wallenius skrev den långa följetongen om sin illegala resa i tidningen Stormklockan våren 1924, och en okänd redaktör i Folkets Dagblad Politiken rapporterade om Allans avfärd från Stockholm i juni 1921, här citerad i Folkbladet. Allans ungdomsvän Fredrik Valros skrev elaka och träffsäkra kommentarer om Allan i Svenska Tidningen i Finland 1919-1921, här är den sista av dem. En anonym före detta svenska vänstersocialist avslöjade "rödfinnarnas" aktiviteter i en stor artikel i Hufvudstadsbladet år 1925. Historiker Matias Kaihovirta, Ljuddesigner: Mikael Grönroos
Källor för artikeln och dokumentären
Källor för dokumentären Röda resor
Medverkande i dokumentären Röda resor:
Tom Rejström som Allan Wallenius,
Andrea Björkholm som Alice Rosenblad-Wallenius,
Oskar Pöysti som Fredrik Valros,
Jon Henriksen som poliskonstapel Axel Thour vid Stockholmspolisen,
Stefan Winiger som redaktör för Folkets Dagblad Politiken,
Tobias Larsson som anonym vänstersocialist
Stefan Brunow som detektivchef Vuoksi (Detektiva centralpolisen, Finland).
Producent: Staffan von Martens
Dramaturg: Are Nikkinen
Manus och regi: Annvi Gardberg