Hoppa till huvudinnehåll

Allt gick snett redan på första sträckan – Finlands öppningsman fick tidsstraff efter att ha tappat räkningen i VM-stafetten

Tuomas Harjula i liggande skytte.
Tuomas Harjula var den stora otursgubben när Finlands herrar misslyckades i VM-stafetten och slutade 19:e. Tuomas Harjula i liggande skytte. Bild: All Over Press Tuomas Harjula

Efter en sjunde plats i genrepet förväntades stafettherrarna fixa Finlands bästa placering i skidskytte-VM i Pokljuka. Men knappt hade stafetten hunnit starta förrän den chansen försvann, efter en öppningsetapp där precis allt gick emot Tuomas Harjula.

En total mardröm.

Något annat sätt att beskriva Tuomas Harjulas öppningssträcka i VM-stafetten finns inte.

Redan i det första skyttet tvingades Harjula till en straffrunda, och när han så småningom kom in till växling hela två minuter efter täten drabbades han av nästa bakslag. Finland drog på sig ett tidsstraff på två minuter då Harjula efter etappen hade med sig en reservpatron för mycket.

– Jag fick problem med geväret, patronen satte sig på snedden. Rytmen försvann, och uppenbarligen blev en reservpatron kvar, förklarade Harjula efter att i stressen ha tappat räkningen.

– Det borde inte hända i VM, men nu hände det. Vad ska man säga, sade Harjula.

Inte ens "stolpe ut"

Efter den första etappen var Finland 27:e och sist i stafetten. En kvartett som i världscuptävlingen i Anterselva tidigare i vinter hade tagit den bästa finländska placeringen på 17 år genom att sluta sjua tappade direkt allt vad tätkontakt hette.

– På något sätt typiskt för Finlands VM. Man kan inte ens tala om ”stolpe ut” när Finland inte varit nära att träffa målet, konstaterade Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv.

– Visst grämer det när vi är så långt efter och så ropar dessutom tränaren bara att vi ännu får ett tidsstraff, sade Tero Seppälä som åkte den andra sträckan.

– Det gällde ändå att försöka allt jag kunde, men de här tävlingarna gick inte så bra som de borde, sammanfattade Seppälä.

Nytt norskt guld

Seppälä, Jaakko Ranta och Olli Hiidensalo på de resterande sträckorna hade en omöjlig uppgift men lyckades ändå lyfta Finland en del i resultatlistan, och slutplaceringen blev 19:e.

Guldet gick till Norge som vann i stor stil. De duktiga norska skidåkarna använde åtta reservpatroner men höll sig från straffrundor och var över en halv minut före resten av fältet. Det sjunde norska guldet på de senaste tio VM-stafetterna kändes extra roligt för ankaret Vetle Sjåstad Christiansen, som lidit av den stenhårda norska konkurrensen och nu gjorde sin första start i detta VM.

Sverige blev tvåa och fullbordade nationens bästa skidskytte-VM genom tiderna då Sebastian Samuelsson på slutsträckan lyfte upp de gulklädda på silverplats. Sverige har redan sex medaljer inför morgondagens masstarter, fler än någon gång tidigare.

– Jag känner att jag kommer in i ett jättebra flyt och då skjuter jag bara på. När man kommer in flytet går det fort också. Jag kände mig förvånansvärt cool. Jag tänkte att jag bara ska göra min grej så går det bra, sade Samuelsson till SVT om sitt lysande sista skytte.

Bronset gick till det Ryssland, den första ryska medaljen i årets VM.

VM i skidskytte, herrstafett, 4x7,5 km:

1. Norge (Sturla Holm Lägreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Vetle Sjåstad Christiansen) 1.12.27,4 (0+8)
2. Sverige (Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson) +33,1 (0+7)
3. Ryska förbundets lag (Said Karimulla Halili, Matvei Elisejev, Aleksandr Loginov, Eduard Latipov) +50,9 (0+5)
4. Frankrike +1.02,0 (1+11)
5. Ukraina +1.12,7 (0+4)
6. Italien +1.35,5 (2+14)
...
19. Finland (Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Jaakko Ranta, Olli Hiidensalo) +7.09,8 (1+8).