Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Slalomdamernas andra åk – favoriten Mikaela Shiffrin har 1,3 sekunder upp till ledande Katharina Liensberger

Mikaela Shiffrin har tagit en medalj av varje valör i världsmästerskapen i Cortina d’Ampezzo. Med ett guld i dagens slalomtävling kan hon bli lika framgångsrik som grenlegendarena Anja Pärson och Toni Sailer.

Den klara förhandsfavoriten Mikaela Shiffrin fick inte till det i damernas första slalomåk. Helt uträknad är fyran Shiffrin ändå inte, hon har 1,30 upp till österrikiskan Katharina Liensberger som leder.

Tvåan Petra Vlhova ligger tre tiondelar bakom Liensberger och Wendy Holdener är trea, 1,24 sekunder från täten.

Ställningen efter det första åket:

  1. Katharina Liensberger AUT 48,48
  2. Petra Vlhova SVK +0,30
  3. Wendy Holdener SUI +1,24
  4. Mikaela Shiffrin USA +1,30
  5. Ana Bucik SLO +1,39

Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen åkte ur. I DNF-protokollet fick finländskorna sällskap av den schweiziska guldkandidaten Michelle Gisin som också har åkt klart för dagen.

Vad är det som gäller?

Damerna avslutar sitt VM med slalom. Efter ett par tunga VM-veckor väntar två åk i Druscié-pisten på världens främsta slalomkanoner.

Backen är ny för alla deltagare då damerna inte åkt någon slalomdeltävling i Cortina sedan säsongen 1992/93.

Vem kämpar om segern?

På torsdagen hade Mikaela Shiffrin inte marginalerna på sin sida då hon förlorade storslalomguldet med 0,02 sekunders marginal. Lara Gut-Behrami fick fira då Shiffrin knep karriärens tionde VM-medalj genom att vara tvåa.

Även om Shiffrin bara är trea i slalomcupen är det henne som alla vill slå. Amerikanskan bevisade på måndagen att slalomformen är på topp då hon vann den alpina kombinationen som bestod av super-G och slalom.

Shiffrin är ute efter sitt femte raka VM-guld i grenen som hon dominerat sedan VM i Schladming 2013. Blir det en seger för 25-åringen kommer hon upp till sju VM-guld – lika många som Anja Pärson, Toni Sailer och Marielle Goitschel.

Världscupledande Petra Vlhova har inte fått till det i Dolomiterna, även om hon tog silver i kombinationen. Slovakiskan har vunnit hälften av säsongens sex deltävlingar.

De övriga guldkandidaterna heter Katharina Liensberger och Michelle Gisin. Vinner någon annan än den nämnda kvartetten talar vi om en jätteskräll.

Finländskorna Erika Pykäläinen och Riikka Honkanen hade en mörk dag på torsdagen.

Pykäläinen fick nöja sig med en 29:e plats och förlorade med över åtta sekunder till Gut-Behrami. Honkanen avbröt i det andra åket efter att varit 37:a efter den första omgången.

När börjar tävlingen?

Den första slalomomgången startar klockan 11.00 och sändningen i TV2 och på Yle Arenan fem minuter tidigare. Det andra åket rullar igång klockan 14.30.

Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell refererar tävlingen på svenska.

VM i Cortina d’Ampezzo avslutas på söndag med herrarnas slalom.