Hoppa till huvudinnehåll

Fängelsedomen för Navalnyj står fast – dömdes också för förtal

Aleksei Navalnyi näyttää voitonmerkkiä lasiseinän takana
Fängelsestraffet har förkortats en aning. Aleksei Navalnyi näyttää voitonmerkkiä lasiseinän takana Bild: EPA / Juri Kotshetkov Aleksej Navalnyj

En domstol i Ryssland har bibehållit fängelsedomen mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Domen förkortades dock med 1,5 månader från den tidigare domen.

Regimkritikern Navalnyj hade begärt att hans fängelsestraff skulle hävas, men han fick avslag på sin begäran.

- En och en halv månad dras av. Fint, kommenterade Navalnyi i sarkastisk ton i domstolen.

Den villkorliga dom som tidigare utfärdats mot Navalnyj omvandlades till ovillkorligt straff – 3,5 år i fängelse – i början av februari.

Eftersom Navalnyj redan tidigare suttit i husarrest i ungefär ett år, kommer han att sitta inspärrad i drygt två och ett halvt år.

Navalnyi har krävt att fängelsedomen hävs med motiveringen att Europadomstolen för mänskliga rättigheter konstaterat att den första villkorliga domen var ogrundad.

Åklagaren säger att Navalnyj inte anmälde sig för sin övervakare trots att han hade skrivits ut från sjukhuset i Berlin där han befann sig för vård efter att ha förgiftats i Ryssland i höstas.

Försvaret betraktar hela domen som olaglig och tänker överklaga.

Dömdes också för ärekränkning

Några timmar efter lördagens första dom dömdes Navalnyj för att ha förtalat en rysk 95-årig krigsveteran. Han dömdes till böter på 850 000 rubel, det vill säga cirka 9 500 euro. Åklagarna hade yrkat på 950 000 rubel i böter.

Navalnyj kritiserade personerna i en reklamfilm som veteranen deltog i förra året.

Reklamfilmen stödde grundlagsreformen som innebär att Vladimir Putin kan fortsätta som president i två mandatperioder till efter 2024.

Navalnyj beskrev deltagarna i videon som förrädare och lakejer.

Källor: Reuters, AFP, AP

Artikeln har uppdaterats. Första stycket efter mellanrubriken uppdaterades kl. 18:19 med uppgiften att Navalnyj dömts för förtal. Artikeln uppdaterades 18:49 och 18:52 med bötesbeloppet och med åklagarnas yrkande.