Hoppa till huvudinnehåll

Lördagens coronasiffra 632 – en av de högsta registrerade dagssiffrorna hittills under pandemin

En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig.
Finländare har låtit testa sig flitigare igen på sistone. En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig. Bild: Silja Viitala / Yle oktober,2020,Messukeskus Helsinki,Helsingfors,Covid-19-provtagning,Coronatestning,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,Drive-in,Mehiläinen Oy,andningsskydd,Visir,skyddskläder

Under det senaste dygnet har 632 nya fall av coronavirussmitta registrerats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Antalet rapporterade fall i dag är en av de högsta hittills under pandemin. Den 10 december 2020 rapporterades 840 fall, av vilka 470 kom in i systemet retroaktivt.

Hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd säger till STT att också i dagens - för Finland höga - siffra ingår fall som skrivits in retroaktivt.

Flest fall under ett dygn konstaterades den 25 november i fjol, det var 619 stycken, säger Salminen.

Över hälften av de nya fallen inom HUS

Av de nya fallen har 330 konstaterats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Helsingfors står för 171 av dem, Vanda för 66 och Esbo för 35.

I Björneborg i Satakunta sjukvårdsdistrikt har 64 och i Raumo 17 nya fall påträffats. Också i Åbo i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är de nya fallen rätt många, 42.

I Vasa sjukvårdsdistrikt har Närpes registrerat 11 och Vasa 12 nya fall.

Drygt tusen fler fall än under föregående tvåveckorsperiod

Under de två senaste veckorna har 6 023 fall rapporterats, vilket är 1 095 fler än under tvåveckorsperioden före det.

Inalles uppgår siffran över smittade till 53 285 personer sedan pandemins början.

Enligt den senaste statistiken har 726 personer avlidit i covid-19 i Finland.

Enligt de siffror som just nu finns till hands har 276 280 personer fått sin första dos med coronavaccin, 72 859 personer har även fått den andra dosen.

STT, Institutet för hälsa och välfärd

Läs också