Hoppa till huvudinnehåll

Vaccin har gett miljoner israeler starkt skydd mot coronaviruset

Närbild av vaccin som sticks in i överarmen. Pfizer-Biontechs vaccin ges i Jerusalem den 21 januari 2021.
Risken att få feber eller andningsbesvär minskade med 98 procent för de som fått båda doserna av vaccinet. Närbild av vaccin som sticks in i överarmen. Pfizer-Biontechs vaccin ges i Jerusalem den 21 januari 2021. Bild: AFP / Lehtikuva coronavaccin,Israel,Pfizer Inc.,Biopharmaceutical New Technologies

Det har visat sig att risken att insjukna i covid-19 är 95,8 procent mindre för dem som fått båda doserna av vaccinet, meddelade landets hälsoministerium på lördagen.

Risken att få feber eller andningsbesvär minskade med 98 procent och risken att bli intagen på sjukhus och att dö på grund av covid-19 minskade med 98,9 procent, uppger ministeriet.

Siffrorna baserar sig på data som samlats in fram till den 13 februari.

Enligt hälsoministeriet hade 1,7 miljoner israeler fått båda doserna av Pfizer-Biontechs vaccin fram till den 30 januari, vilket var kravet för att inkluderas i studien.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att 95 procent av de israeler som är över 49 år gamla kommer att vara vaccinerade inom de två följande veckorna.

De goda resultaten i Israel leder till att en del begränsningar kommer att hävas på söndag. Skolor och många affärer kommer att öppnas då.

Hälsoministeriet har också lanserat en app som är kopplad till personliga medicinska uppgifter. De som fått båda doserna av vaccinet eller som tillfrisknat efter covid-19 kan visa appen för att få ta in på hotell eller besöka kultur- eller sportevenemang.

Netanyahu säger att matbutiker, apotek och hälsovårdstjänster är tillgängliga för ovaccinerade, men att övriga tjänster erbjuds bara dem som har fått båda doserna av coronavaccinet.

Källor: Reuters, AP

Artikeln har uppdaterats. Uppgifter om källorna och det sista stycket lades till klockan 23.45. Ordet "att" lades till och överflödiga ord ströks ur sista stycket 21.2.2021 klockan 18.13

Läs också