Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson: 50-åringar och unga i riskgrupp vaccinerade i april – alla vuxna britter får spruta senast i juli

En sjukskötare med ljusblått munskydd inne i en kyrksal fyller en injektionsspruta med coronavaccin från en glasampull.
Drygt 17,2 miljoner personer har fått coronavaccin i Storbritannien. En sjukskötare med ljusblått munskydd inne i en kyrksal fyller en injektionsspruta med coronavaccin från en glasampull. Bild: BBC/Reuters COVID-19,coronavirus,vaccin,coronavaccin,Storbritannien,England,Lichfield,Lichfield Cathedral

Storbritannien siktar på att vaccinera samtliga vuxna invånare med åtminstone den första dosen coronavaccin fram till sista juli. Premiärminister Boris Johnson säger sig hoppas på ännu snabbare vaccineringstakt.

Det tidigare målet var att erbjuda alla vuxna den första dosen senast i september.

Det nya budet är att personer över 50 och yngre personer med underliggande sjukdomar ska erbjudas den första vaccindosen fram till den 15 april, uppger bland annat Sky News.

– En snabbare vaccineringstakt ger de mest skörbara skydd fortare och möjliggör en partiell öppning av samhället, sa Johnson.

Enligt regeringen är siktet inställt på att öppna skolorna igen den 8 mars, trots oro bland lärare och forskare.

Vaccinerandet framskrider snabbt

För närvarande har 17,2 miljoner britter fått sin första vaccindos, och nästan 600 000 personer har fått även sin andra spruta, uppger BBC.

Vaccineringarna inleddes i december 2020 med personer över 70 år, vårdanställda och riskgrupper som först i tur.

De allra äldsta invånarna är i det stora hela färdigvaccinerade.

I England har över två tredjedelar att personer i åldern 65-69 fått sin första dos. Näst i tur att få en kallelse är omkring 460 000 personer som är 64 år gamla.

Hälsomyndigheterna uppger att det finns lovande tecken på att behovet av sjukhusvård håller på att minska i Storbritannien tack vare vaccineringarna.

Hälsominister Matt Hancock säger att det också ser ut som att man håller på att få kontroll över den sydafrikanska virusvarianten i landet.

Över 300 fall av den sydafrikanska varianten, som vaccinerna kan bita sämre på, har registrerats i landet. Antalet fall har dock minskat sedan en månad tillbaka, säger Hancock.

Läs också