Hoppa till huvudinnehåll

“Fyra guld, det är helt sjukt” – se skyttedramatiken som krönte Norges nya VM-kung

När säsongen inleddes hade han knappt gjort några världscupstarter. Nu åker vinterns komet hem från VM med fyra guldmedaljer runt halsen. Efter sin seger i masstarten är norrmannen Sturla Holm Lægreid skidskyttevärldens nya kung.

Det var nervspel på allra högsta nivå när tättrion kom in på vallen för det sista skyttet i herrarnas masstart i VM i Pokljuka.

Sturla Holm Lægreid sköt först – men missade ett skott. Upplagt för österrikaren Simon Eder – som missade också han. Det gjorde att Jakov Fak från Slovenien hade alla tiders chans att kröna karriären med ett prickfritt skytte och ett VM-guld, på hemmaplan dessutom.

Men Fak höll inte för trycket. Hela tättrion missade, med följden att det på nytt blev norskt guld genom Lægreid.

Lægreid, som tidigare under VM hade vunnit distansloppet och två stafetter, tog också hem den avslutande masstarten.

– Vilken säsong han har gjort, sin första världscupsäsong! Det blev ett norskt VM det här, utbrast Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv efter en tävling som gjorde att Norge kom upp i 14 medaljer totalt.

"Bortom min vildaste fantasi"

– Fyra guld, det är helt sjukt. Du hör det själv. Fyra guld! Jag hade drömt om en medalj. En individuell medalj. Nu har jag fyra guld, det går bortom min vildaste fantasi. Jag vågade inte ens drömma om detta, säger Lægreid till NRK.

Sturla Holm Lægreid öppnade som han gjort många gånger tidigare den här säsongen, med imponerande skytte. VM-kometen lade grunden till ännu ett guld genom att skjuta felfritt i liggande och ta ledningen i VM:s sista tävling.

– Planen var att spara energi i början. Och det gav utdelning i slutändan där jag verkligen var tvungen att slåss.

Bakom Lægreid blev missarna i det sista stående skyttet desto kostsammare för Eder och Fak, som bägge missade pallen. Johannes Dale såg till att det också blev norskt silver medan Frankrikes Quentin Fillon Maillet knep brons.

Dubbelt norskt alltså, och det trots att tidigare dominanten Johannes Thingnes Bö hade en misslyckad skyttedag med hela fem bommar. Bö blev åtta till slut, 45 sekunder efter den nya skidskyttekungen: Sturla Holm Lægreid.

VM i skidskytte, masstart herrar 15 km:

1. Sturla Holm Lægreid Norge 36.27,2 (0+0+0+1)
2. Johannes Dale Norge +10,2 (0+1+1+0)
3. Quentin Fillon Maillet Frankrike +12,8 (1+1+0+0)
4. Simon Eder Österrike +23,1 (0+0+0+1)
5. Jakov Fak Slovenien +30,0 (0+0+0+1)
6. Tarjei Bø Norge +33,3 (0+1+0+1)