Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin om mera närundervisning i huvudstadsregionen: Oansvarigt att lätta på restriktioner nu

Statsminister Sanna Marin (SDP) iförd ett svart munskydd.
Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas på att finländarna orkar följa rekommendationer ännu i vår. Arkivbild från den 10 februari 2021. Statsminister Sanna Marin (SDP) iförd ett svart munskydd. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Finlands statsminister,Regeringen Marin

Statsminister Sanna Marin anser att det inte är läge att lätta på några samhälleliga restriktioner i rådande coronaläge. Marin (SDP) svarade på politikjournalisternas frågor i direktsändning i Yle i dag.

Statsministern tog ställning till bland annat tidpunkten för kommunalvalet, som diskuterats och ifrågasatts, under den senaste tiden.

Marin säger att regeringen utgår från att valet hålls som planerat i april.

- Frågan om tidpunkten för kommunalvalet är inte enbart en fråga för regeringen utan det är en parlamentarisk fråga, sade Marin.

Också kollisionen i tågordningen gällande presidentens och statsministerns fördömande av den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyjs fängelsestraff togs upp.

Marins tweet gällande Navalnyj retade upp president Sauli Niinistö, som är van vid att dylika frågor ligger på hans bord - eller att han åtminstone underrättas.

Enligt Marin finns det inga meningsskiljaktigheter mellan dem.

- Det är viktigt att försvara mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten.

"Inte läge att lätta på restriktioner"

Marin stöder inte det beslut, som huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp fattat, om att delvis övergå till närundervisning på andra stadiet i Helsingfors, Esbo och Vanda.

Marin säger sig förstå att oron för de ungas välbefinnande är äkta, men samtidigt är det inte läge att lätta på restriktioner då virusvarianter sprids med fart i huvudstadsregionen.

Att lätta på restriktioner nu är att äventyra hela landets epidemiologiska läge.

- Beslutet är direkt oansvarigt, säger statsministern.

Hur sommaren blir beror långt på oss själva

Statsministern fick en fråga som gäller den hårt ansatta kulturbranschen och om hur evenemangsarrangörer ska tänka gällande den kommande sommarens festivaler och dylikt.

- Det beror på oss själva, hur bra vi håller spridningen i styr under våren. Om vi inte tar läget på allvar, och om regionerna börjar öppna upp för tidigt, kan det försämra situationen på sommaren, sa Marin.

Det finns enligt Marin en säsongvariation i virusspridningen - det märkte vi förra sommaren och det ska nog hjälpa oss i år också - förutsatt att vi sköter oss nu.

Enligt Marin ska regeringen snart komma med riktlinjer för evenemangsbranschen vad gäller kommande sommar.

Vaccintillverkarna anger takten

Statsministern fick en fråga som gäller vaccineringstakten i Finland, som är långsam exempelvis i jämförelse med Danmark.

Marin håller med om att vaccineringarna framskrider alldeles för långsamt, dagens siffra är cirka 288 000 vaccinerade.

- Vi utlovades lika många doser av bara Astra Zenecas vaccin redan under de första veckorna.

Har vi själva klantat oss på något sätt?

Enligt Marin är vi helt beroende av EU:s samordnare vad gäller distribueringen, det är vårt största problem.

- EU har inte lyckats få vaccin i den takt som det var tänkt. Det handlar om problem med tillverkningen, det är den största flaskhalsen. I Finland behärskar vi nog detta med vaccinering, sa Marin.

När har vi uppnått flockskydd?

- När vi fått 70 procent vaccinerade, vilket säkert sker under det här året. Lyckligtvis vill finländare ta vaccin.

Vad gäller vaccinationsordningen finns det enligt Marin just nu ingen orsak att ändra på den. Men det är möjligt att regeringen tar upp frågan till ny behandling senare.

- Det kan bli fråga om en epidemiologisk bedömning, att titta var många människor möts.

Läs också