Hoppa till huvudinnehåll

Borgå vill ge stadsstyrelsen makten i restriktionsfrågor - läs det senaste om coronavirusläget i Östnyland

Människor på gata tittar in genom skyltfönster, i förgrunden blå och svarta reklamtavlors kanter.
Människor på gata tittar in genom skyltfönster, i förgrunden blå och svarta reklamtavlors kanter. Bild: Yle/ Heini Rautoma Lovisa,drottninggatan i lovisa

Vi uppdaterar kontinuerligt den här artikeln med information om hur coronaviruset påverkar livet i Östnyland. Alla coronavirusnyheter hittar du här.

Här hittar du grafik om coronaläget och antalet vaccinerade

23 februari kl.12.30: Borgå behandlar ändring av lagen om smittsamma sjukdomar på onsdag

Stadsstyrelsen i Borgå behandlar förvaltningsstadgan med anledning av en ändring av lagen om smittsamma sjukdomar.

Förslaget är att beslutanderätten som hör till organet som svarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar ges till stadsstyrelsen.

Stadsstyrelsen kan inom gränser som lagen tillåter delegera sin befogenhet till en underlydande tjänsteinnehavare eller sektion.

Stadsdirektören föreslår att stadsfullmäktige tar ärendet till behandling brådskande vid mötet den 24 februari.

Öppna eller stänga idrottslokaler och köpcentrum?

Ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar har trätt i kraft den 22 februari. Ändringen ger kommunerna och regionförvaltningsverket några nya sätt att förhindra spridningen av coronaviruset. Största delen av ändringarna gäller till och med den 30 juni.

Kommunen kan för två veckor stänga lokaler för näringsverksamhet eller annan verksamhet som är avsedd för kunder. Sådana ställen är bland annat lokaler för inomhusmotion och idrott, allmänna bastur och simhallar, lekparker inomhus och allmänna lokaler i köpcentra.

Bland annat Helsingfors, Esbo och Åbo har i sin förvaltningsstadga delegerat den här befogenheten till stadsstyrelsen.

Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula säger i ett pressmeddelande att det är naturligt att befogenheten också i Borgå delegeras till stadsstyrelsen.

"Stadsstyrelsen kan mest naturligt anpassa stadens nödvändiga verksamheter för bekämpningen av epidemin", säger Ujula i pressmeddelandet.

22 februari kl. 16.45: Nytt vaccinationsställe i Lappträsk

Nu kan Lovisa- och Lappträskbor få coronavaccin i Lappträsk församlingshem på Lappträskvägen 24.

Sedan tidigare finns ett vaccinationsställe i Lovisa busstation, Mannerheimgatan 14.

Den här veckan vaccinerar Lovisa och Lappträsk personer som har fyllt 80 år, samt personer i åldern 65-69 år med en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt ökar risken för att insjukna allvarligt.

Det finns lediga vaccinationstider kvar för båda åldersgrupperna.

Du kan läsa mer på Lovisa stads webbplats.

22 februari kl. 16.40: Borgå börjar vaccinera personer i åldern 75–80 år

Coronavaccinationerna för personer i åldern 75–80 år, alltså personer som är födda 1946 eller tidigare, inleds under första veckan i mars.

Tidsbeställningen öppnas på torsdagen den 25 februari klockan 8. Personer över 75 år kommer den här veckan att få hem ett brev om coronavaccinationer.

Du kan läsa mer här på stadens webbplats

22 februari kl. 13.45: Sibbo öppnar nytt coronavaccinationsställe i Söderkulla

Vecka 9, alltså nästa vecka, öppnas ett nytt vaccinationsställe i Söderkulla i södra Sibbo.

Vaccinationsstället finns på Hälsovägen 2, i hälsovårdsföretaget Söderpointtis lokaler.

Tidsbeställningen till vaccinationsstället i Söderkulla öppnas i morgon tisdag 23 februari kl. 9. För närvarande kan tider beställas av följande personer som står i tur att vaccineras i Sibbo:

  • Sibbobor som fyller 75 år i år och äldre (personer födda 1946 och äldre) samt i samma hushåll boende närståendevårdare och personer över 65 år.
  • Personer i åldern 60–69 år som har en sjukdom som mycket kraftigt ökar risken för en allvarlig coronavirussjukdom (grupp 1, personer födda 1952–1961).

Vaccinationsstället kan väljas i samband med tidsbeställningen. Tiden ska i första hand beställas på internet via tjänsten coronavaccinbokning.fi.

Den som inte har möjlighet att boka tid på internet kan ringa hälsocentralens nummer 09 2353 6001 måndag–fredag kl. 9–15. I samma hushåll boende närståendevårdare och personer som fyllt 65 år kan tillsvidare boka tid endast per telefon.

Enligt förhandsuppgifter kommer Sibbo inte att erhålla några större mängder vaccin än hittills under de närmaste veckorna. Antalet vaccindoser som anländer till Sibbo är fortsättningsvis litet.

Sibbo har fått cirka 80–200 doser av AstraZenecas vaccin per vecka och 280–300 doser av Pfizer-Biontechs vaccin per vecka.

Vaccinationerna framskrider i den takt som kommunen erhåller vaccin och enligt THL:s nationella vaccinationsordning.

22 februari kl. 10.30: Coronarestriktioner i Lovisa hela mars

Uppdatering kl. 17.10: Staden meddelar att verksamheten i ungdomslokalerna fortsätter enligt tidigare coronarestriktioner.

Lovisa förlänger de kommunspecifika coronarestriktionerna och -rekommendationerna till den sista mars.

Avbrottet i den hobbyverksamhet som staden ordnar för personer över 18 år fortgår till 31.3.2021. Det gäller hobbyverksamhet både inomhus och utomhus.

Hobbyverksamheten för dem som är yngre än 18 år samt för barn i grundskoleålder och yngre barn fortsätter enligt tidigare coronarestriktioner.

Stadens offentliga lokaler är öppna. Högst sex personer åt gången rekommenderas att vistas i museet och biblioteken. I de här lokalerna finns säkerhetsföreskrifter som ska följas.

Det rekommenderas att man inte ordnar privata tillställningar för fler är sex personer under hela mars.

Besöksförbudet på hälsocentralens avdelning fortsätter fram till 31.3.2021.

Detaljerad information om gällande begränsningar och rekommendationer finns på Lovisa stads webbplats.

Läs också