Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 22.2

Närbild på en hälsovårdare som håller i handen på en patient.
Närbild på en hälsovårdare som håller i handen på en patient. Bild: EPA-EFE/All Over Press Belgien,coronavirus,pandemier,sjukvård

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Coronasmitta i Borgaregatans skola i Vasa

Coronasmitta har konstaterats i Borgaregatans skola i Vasa, skriver skolans rektor Markus Rönnblom i ett Wilma-meddelande till vårdnadshavare och personal på måndagskvällen.

De som eventuellt har blivit exponerade för smittan har kontaktats av skolan. Även hälsovårdsmyndigheterna kommer att kontakta alla som har utsatts för smitta. Elever och personal bör vara uppmärksamma på eventuella symptom, står det i meddelandet.

I övrigt fortsätter skolarbetet som normalt.

Återstår att se om smittskyddslagen ger nya restriktioner i Österbotten

På måndag eftermiddag möttes tjänstemän vid Regionförvaltningsverket och representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt för att diskutera möjligheten till ytterligare restriktioner i Österbotten.

Bakgrunden är de nya befogenheter som smittskyddslagen ger de regionala myndigheterna att ingripa för att stävja pandemin.

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, uppger för Yle Pohjanmaa att man på mötet dels gick igenom innehållet i lagen och dels diskuterade smittspridningsläget.

- Läget är ju allvarligt och vårt incidenstal pendlar envist kring bägge sidor av 140, säger Kinnunen.

Några beslut fattades inte på mötet.

- Om Regionförvaltningsverket vill komma med egna restriktioner på basen av smittskyddslagen är det upp till dem, säger Kinnunen.

Samtidigt påpekar hon att de rekommendationer som coronasamordningsgruppen i Österbotten infört gäller till långt in i mars.

Om Regionförvaltningsverket anser att läget så kräver kan man på basen av smittskyddslagen nu stänga ner privat verksamhet för högst 14 dagar åt gången i situationer där de kan påvisa att andra åtgärder för att minska riskerna för smittspridning inte räcker.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite har inga nya coronafall bekräftats sedan de fyra fall man rapporterat om under veckoslutet.

Sedan pandemins början har man inom Soite totalt bekräftat 207 fall.

Incidenstalet i Mellersta Österbotten har sjunkit en aning och ligger nu på 21,8 per 100 000 invånare under 14 dygn.

Inga patienter i området behöver för närvarande vård för covid-19 på centralsjukhuset i Karleby.

Åtta nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 1994 (igår 1986) stycken. Det senaste dygnet har alltså åtta nya fall bekräftats.

Sjukvårdsdistriktet poängterar fortfarande att svarstiderna efter coronatest är fördröjda.

På söndagen togs 207 tester i distriktet. Det totala antalet tagna tester sedan pandemins början är 49 612 stycken i distriktet.

Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet ligger nu på 134.

Tre nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar på måndagen om tre nya bekräftade coronafall det senaste dygnet.

Totalt har man bekräftat 595 fall sedan pandemins början.

För tillfället ges 1-3 patienter sjukhusvård för covid-19 i distriktet. Totalt ges 15 covidpatienter avdelningsvård, merparten av dem på hälsovårdscentralen i Ilmajoki.

Under det gångna veckoslutet avled en patient i covid-19. Sedan pandemins början har Södra Österbotten haft totalt 13 coronadödsfall.

Under gårdagen togs 260 tester. 77 799 tester har tagits i distriktet sedan pandemins början.

Incidenstalet i distriktet ligger nu på 29,5 per 100 000 invånare på 14 dygn.

Läs också