Hoppa till huvudinnehåll

De misstänkta pojkarnas meddelanden bekräftar att Forsbymordet var planerat: "Vi börjar slå när han har druckit spriten"

kynttilät
Våldsbrottet på Forsby sjukhusområde i Helsingfors har orsakat mycket beklämning. Polisens förundersökningsmaterial har nu blivit offentligt. kynttilät Bild: Berislav Jurišić / Yle Forsbymordet

De tre mordmisstänkta ungdomarna i Forsbyfallet planerade på förhand misshandeln av sitt jämnåriga offer, bekräftas av deras kommunikation före dådet. Pojkarnas meddelanden ingår i polisens förundersökningsmaterial.

Förundersökningen blev offentlig på måndagen. Yle Uutiset rapporterar om den.

Det har redan tidigare framkommit att de tre vid tidpunkten 16 år gamla pojkarna var inställda på att misshandla det jämnåriga offret då de skulle träffas vid Forsby sjukhusområde i Helsingfors på kvällen fredagen den 4 december.

De tre misshandlade den fjärde pojken till döds på ett enligt polisen utdraget, rått och förnedrande sätt efter att ha tvingat honom att dricka alkohol.

Ett meddelande inför kvällen, från en av de misstänkta till en annan, bekräftar planeringen och lyder i ungefärlig översättning:

"Vi börjar slå [offret] när han nästan har druckit upp spriten".

"Jag var på nåt vis arg"

En av de misstänkta har uppgett för polisen att misshandeln började med en spark mot offrets ben. Den fortsatte med sparkar, knytnävsslag, genom att hoppa på offret och slå honom med ett metallrör.

En av de misstänkta har i polisförhören sagt:

"Jag var på nåt vis riktigt arg. Det var liksom nåt jag kände inom mig och jag tycker att jag inte riktade det mot nån särskild. Känslan lättade inte."

Dagen efter våldsdådet sände de tre misstänkta meddelanden till varandra. Ett lyder:

"Det här är fittigt skit och jag skulle vilja få allt vi gjorde ogjort."

"Hur ska jag berätta om det här?"

De tre sökte på nätet information om hur de kunde förstöra DNA-spår de lämnat på brottsplatsen och hur de kunde göra sig av med den döda kroppen.

Ett meddelande lyder:

"Vi är i Finland, så om nåt händer, så kommer vi nog undan."

På måndagsmorgonen, vid samma tid som en byggarbetare hade upptäckt den döda kroppen på sjukhusområdet och polisen hade påbörjat undersökningarna där, skickade en av de misstänkta pojkarna ett meddelande till de andra:

"Jag kom just från duschen och jag funderar hur jag ska berätta om det här."

Pojkens mamma ringde ett tag senare på morgonen till nödcentralen, efter att sonen berättat vad han gjort.

Texten är skriven och citaten översatta av Peik Österholm. Artikeln bygger på Yle Uutisets text av Veli-Pekka Hämäläinen om förundersökningsmaterialet: "Minulla on jotain hirveää kerrottavaa", sanoi yksi Koskelan epäillyistä äidilleen – näin tapahtumat etenivät murhayön jälkeen.