Hoppa till huvudinnehåll

Resebranschen störtdök ifjol

Autiot käytävät Helsinki-Vantaan lentoasemalla koronapandemian aikana.
Det finns gott om plats i korridorerna på Helsingfors-Vanda flygplats. Autiot käytävät Helsinki-Vantaan lentoasemalla koronapandemian aikana. Bild: Jani Saikko / Yle Gränsbevakningsväsendet,passkontroll,Helsingfors-Vanda flygplats,turism,pass,flygfält,flygplatser,passagerartrafik,flygturism,Europeiska systemet för reseuppgifter och resetillstånd,Europeiska unionen,Ryssland,ryssar,COVID-19,Finnair,flygplan,vinter,coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020

Fjolåret var just så katastrofalt som befarat för resebranschen i Finland. När de utländska resenärerna föll bort, förlorade näringen hela sju miljarder euro, visar beräkningar från Arbets- och näringsministeriet.

I beräkningarna har man haft som utgångspunkt den summa pengar som resenärer årligen använder i Finland.

År 2019 var summan 16,1 miljarder euro, ifjol enbart 9,3 miljarder. Det här betyder en nedgång på 42 procent.

Hela ekonomin i Finland beräknas ha backat klart mindre, med tre procent under 2020.

Inhemskt resande liten ljusglimt

Det var i synnerhet bortfallet av utländska resenärer som utgjorde den värsta smällen om man får tro de siffror som ministeriet presenterar.

Nedgången här beräknas uppgå till hela 67 procent om man jämför coronaåret 2020 med året innan. I pengar handlar det om 3,3 miljarder euro som branschen gick miste om.

Samtidigt kompenserade finländarna i viss - dock liten - mån det här bortfallet. Under sommaren reste finländarna i hemlandet nästan lika ivrigt som året innan. Det var också väldigt populärt att hyra stugor.

Men så fort sommarsäsongen var över och restriktionerna igen började skärpas, avtog ivern att resa i hemlandet. Hotellen har också kämpat med svagt bokningsläge sedan mars 2020.

Uppskattningar för det pågående året utlovar branschen i mars.

Det är flera aktörer inom rese- och restaurangbranschen som står bakom beräkningarna tillsammans med Arbets- och näringsministeriet samt Statistikcentralen.