Hoppa till huvudinnehåll

Shortsväder när skid-VM är några dagar bort – finländska vallachefens besked från värmeböljan i Oberstdorf: "Soldelarna av banan blir en enda sörja"

VM i Seefeld 2019, herrlopp.
Finlands vallachef Martin Norrgård tycker att förhållandena i Oberstdorf liknar de som var vid VM i Seefeld för två år sedan. VM i Seefeld 2019, herrlopp. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press längdskidåkning

Första stora VM-snackisen: Värmeböljan. Andra stora VM-snackisen: Vallningen. "Det kan bli enorma skillnader i tävlingarna när vi ser vem som har formen och rätt skidor", säger Finlands vallachef Martin Norrgård till Yle Sporten.

Helig regel: Inte ett stort mästerskap i längdåkning utan fokus på vallning och yttre förhållanden.

Skid-VM i Oberstdorf startar på allvar på torsdag med sprint i klassisk stil. Det blir också ett första rejält test för vallarna. För just nu är det finska sommartemperaturer i södra Tyskland.

Det finländska landslagets vallachef Martin Norrgård beskriver förhållandena:

– Svenskarna går bredvid mig i shorts och t-skjorta just nu. Det är riktigt varmt – mellan femton och arton plusgrader, säger Norrgård till Yle Sporten.

Svenska åkare beskriver temperaturerna som ”galna”. Att det ska köras om VM-medaljer i en värmebölja lär sålla agnarna från vetet.

– Det liknar förhållandena som var vid VM i Seefeld för två år sen. Det blir extremt varma stunder mitt på dagen. Det kan bli enorma skillnader i tävlingarna när vi ser vem som har formen och rätt skidor, säger Norrgård.

Finsk vallare till läkarvård

Tävlingarna i längdåkning kommer att avgöras på eftermiddagen. Enligt Norrgård skiftar förutsättningarna i spåret rejält.

– När vi kommer hit på morgonen är det blixtsnabba – till och med farliga – förhållanden. Det har varit minusgrader på natten och spåren är stenhårda.

– Elvatiden lokalt börjar solen värma ordentligt. De delar av banan som är i solen blir en enda sörja. Man får passa upp där.

Se NRK-experten Fredrik Auklands video från Oberstdorf:

Hoppa över Twitterpostning

Norrgård berättar att en av hans kollegor i finländska vallateamet föll och skadade tummen lite. Vid intervjutillfället besökte kollegan landslagets läkare för att få vård, men det borde inte vara någon större fara.

– Jag var också omkull i går, säger Norrgård och skrattar.

Martin Norrgård.
Martin Norrgård. Martin Norrgård. Bild: Esa Fills / Yle Martin Norrgård,längdskidåkning

Sverige välkomnar varma vädret

Alla är rörande överens om att det är rent klisterföre som gäller när VM startar – en fördel för Sverige, påstår vallachefen Petter Myhlback.

– Historiskt sett brukar svenska laget ha bra skidor när det är åt det blöta hållet. Nu ser vädret ut att bli stabilt men varmt. Det välkomnar vi ur ett vallaperspektiv, säger Myhlback till Sportbladet.

Det är hundra procent klisterföre, men det är inte så enkelt att hitta rätt klister som håller. Och man måste ha rätt grundslipning. Fel där eller fel val skida så är man borta oavsett vallning

Norrgårds replik:

– Om förhållandena gynnar Sverige, gynnar de definitivt oss också.

Blir det mer jobb för er nu under VM med tanke på förhållandena?

– Så är det, men i och med att det är VM ser satsningen också större ut. Vi kan planera i lugn och ro, all testning av skidor måste ske under de timmar då solen är framme.

– Det är hundra procent klisterföre, men det är inte så enkelt att hitta rätt klister som håller. Och man måste ha rätt grundslipning. Fel där eller fel val av skida så är man borta oavsett vallning.

Iversen: "Ju fler heat det blir, desto brunare blir jag"

Om förutsättningarna liknar VM 2019 borde det vara ett gott tecken för Norge. De tog tio av tolv guld i Seefeld – och alla sex på herrsidan.

Emil Iversen är inte lika positiv med ett par dagar till sprinten.

– Jag kör sprinten för att bli brun. Ju fler heat det blir, desto brunare blir jag, säger han skämtsamt till NRK.

– Det är bland de sämsta förhållandena som jag har kört i.

Emil Iversen vid VM 2019.
Emil Iversen. Emil Iversen vid VM 2019. Bild: EPA Emil Iversen

Saltning av spåren nämns som en trolig lösning för att försöka förbättra förhållandena. Den norska vallachefen Stein Olav Snesrud vet inte om det kommer att fungera.

– Det finns många exempel på att det är extremt svårt om man gör det varje dag. Om det inte görs bra, kan det bli riktigt löst i spåren, säger han till NRK.

Första matchen i vallabussarna kommer på torsdag. Kvalet i den klassiska sprinten startar kvart före ett lokal tid – finalpasset efter klockan tre.

Yle direktsänder hela VM. I vår tidszon startar torsdagens finalpass klockan 16.15.

Läs också