Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan du betala över nätet om låneböckerna är sena: "Det har länge efterfrågats"

Hyllor med lådor och böcker i ett bibliotek.
Snart är det inte längre nödvändigt att besöka biblioteket för att betala avgifter för försenade lån. Bilden är från Ekenäs bibliotek. Hyllor med lådor och böcker i ett bibliotek. Bild: Yle / Sofia Kajander bibliotek,Ekenäs,Raseborg,böcker,litteratur,barnböcker,ekenäs bibliotek

Snart har du möjlighet att betala för dina försenade lån över nätet. De tolv Helle-biblioteken i Västnyland och Östnyland tar i bruk nätbetalning under år 2021.

"Nätbetalning är något som länge har efterfrågats och vi är jätteglada över att vi nu får möjlighet att förverkliga detta", berättar serviceförman Tove Selkälä på biblioteket i Borgå.

Fördelen med nätbetalning är att kunderna inte är beroende av bibliotekens öppettider då de ska betala sina förseningsavgifter.

Det är inte klart exakt när i år det nya systemet kan tas i bruk.

Det tidigare systemet med kontant betalning i biblioteken kommer att fortsätta parallellt med nätbetalningen.

Nätbankskoder för nätbank.
Kontanter används inte lika mycket som förut. Många kunder har önskat möjlighet att betala sina förseningsavgifter över nätet. Nätbankskoder för nätbank. Bild: Yle nätbanker,koder

Staten stöder projektet med 42 000 euro.

"Under våren kommer planeringen igång och till att börja med utreder vi olika möjligheter för hur nätbetalningen kan tas i bruk och vad allt som behöver beaktas, till exempel dataskydd och olika tekniska lösningar", säger Tove Selkälä.

Projektet är en gemensam satsning i alla kommuner som samarbetar i biblioteksnätverket Helle. Till Helle-nätverket hör biblioteken i  Askola, Hangö, Ingå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgnäs, Borgå, Pukkila, Raseborg, Sibbo och Sjundeå.

Läs också