Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges coronahantering ifrågasätts efter att EHT-bubblan sprack: "Väldigt, väldigt tråkigt att vi hamnat här – känns inte bra alls"

Finland mot Sverige i EHT-turneringen i Malmö.
Finland mot Sverige i EHT-turneringen i Malmö. Bild: EPA Finlands herrlandslag i ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey

Flera spelare och ledare i Lejonens lag smittades. De är inte ensamma. Sportbladet skriver att över hälften av domarna i den svenska EHT-turneringen testade positivt.

Förra veckan gick det finländska ishockeyförbundet ut med att man hade fått ett bekräftat coronafall efter EHT-turneringen i Malmö. Antalet smittade i Lejonens lag är uppe i tre spelare och två ledare.

Även i det svenska och tjeckiska landslaget har fall uppdagats.

Coronabubblan sprack ordentligt, rapporterar Sportbladet nu.

Matcher i SHL flyttas fram på grund av coronafall – som har koppling till EHT-turrneringen enligt Sportbladet. Dessutom ska sex av elva domare i turneringen ha testat positivt.

– Jag kan bekräfta att domare som varit i Malmö har bekräftad smitta. Alla domare är testade och de som är positiva är tagna ur tjänst, säger SHL:s domarbas Tomas Thorsbrink.

"Extremt olyckligt"

Under säsongens två första EHT-veckor – i Helsingfors och Moskva – höll coronabubblan.

Nu ställs kritiska frågor mot coronahanteringen i Sverige under landslagssamlingen.

– Klart att det är väldigt, väldigt tråkigt att vi har hamnat i det här. Vi tittar på vilka delar som går att göra annorlunda. Vi har sett under säsongen att det är väldigt svårt med de här testerna för det ger bara en ögonblicksbild, säger det svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

– Vi kan konstatera att vi fick in smitta i bubblan. Det är extremt olyckligt.

Sportbladet: Hur känns det att smittan ser ut att komma från er turnering?

– Inte bra alls, det gör det absolut inte.

Sportbladet: Är Sverige sämre än andra på att jobba smittsäkert?

– Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på det. Vi vet inte varifrån den här smittan kommer om vi ska vara ärliga. Vi får analysera det här med de andra länderna, vad vi kan göra annorlunda. Det här skapar självklart funderingar inför de stundande VM-förberedelserna och själva turneringen.

Läs också