Hoppa till huvudinnehåll

Tillfälligt flygstopp för Boeing 777-plan efter helgens motorhaveri – flygplan med likadana motorer ska inspekteras

Matkustajakoneen moottori savusi lauantaina Denverin taivaalla.
Flystoppet berör Boeing 777-plan som använder Pratt & Whitney 4000-seriens motorer. Matkustajakoneen moottori savusi lauantaina Denverin taivaalla. Bild: Hayden Smith/ EPA Boeing 777,Pratt

Flygplanstillverkaren Boeing rekommenderar ett tillfälligt stopp för alla flygningar med modellen Boeing 777 som har samma typ av motor som det flygplan som drabbades av ett motorhaveri under veckoslutet.

Enligt Boeing finns för närvarande 69 sådana här passagerarplan i bruk och 59 plan som står i depå.

Ett Boeing 777 på väg från Denver till Hawaii tappade delar av sin högra motor och tvingades nödlanda strax efter starten på lördag kväll.

Motordelar från planet regnade ner över ett villaområde i staden Broomfield i Colorado.

Inga människor skadades, varken på marken eller i planet.

Extra inspektioner av Pratt & Whitney:s motorer

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har beordrat extra inspektioner av alla Boeing 777-plan med Pratt & Whitney 4000-motorer, vilket är samma motormodell som i olycksplanet.

Både det nu drabbade flygbolaget United Airlines och Japan har redan tidigare meddelat att man tills vidare stoppar alla flygningar med den här typen av flygplan.

Japans transportministerium säger att ett av Japan Airlines Boeing 777-plan hade ett motorfel den 4 december, vilket tvingade planet att återvända till flygplatsen.

Källor: Reuters, AP

Läs också