Hoppa till huvudinnehåll

Vaccinintyg förhoppningsvis i bruk i maj – så här ska det fungera

Terveydenhoitaja Johanna Repo antaa koronarokotteen Jyrki Similälle.
Vaccinintyget kan fås både elektroniskt och till pappers. Terveydenhoitaja Johanna Repo antaa koronarokotteen Jyrki Similälle. Bild: Petteri Bülow / Yle februari,2021,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,vaccin,vaccinering,Lojo,Astra Zeneca

Redan i vår ska de som fått coronavaccin kunna bevisa det med hjälp av ett vaccinintyg. Informationen ska lagras i elektronisk form men ska också gå att få utskriven på papper.

Det är Institutet för hälsa och välfärd THL som rapporterar det senaste om utvecklandet av ett bevis på att man vaccinerats.

Informationen ska lagras i Folkpensionsanstaltens Mina Kanta-sidor på nätet.

Tanken är att uppgifterna om bland annat när man vaccinerats och med vilket preparat ska bokföras på ett internationellt gångbart sätt, så att beviset ska fungera exempelvis när man reser.

Tillsvidare finns det ändå inga internationella beslut om i vilka situationer man eventuellt kunde kräva vaccinintyg.

Även pappersintyg

På sikt är det meningen att finländarnas alla vaccinuppgifter läggs in i systemet, men till en början gäller det enbart coronavaccinet.

Trots att fokus nu ligger på att utveckla den elektroniska tjänsten, kan man också få sitt vaccinintyg i pappersform, i samband med vaccineringen.

I bruk i vår

Myndigheterna jobbar nu med både den lagstiftning som krävs för att få systemet i gång och själva det tekniska utförandet.

Målet är att ta systemet i bruk så fort som möjligt. I praktiken tror man på Social- och hälsovårdsministeriet och THL att det kan dröja till maj månad.

Man räknar med att det kostar 3,5 miljoner euro att skapa systemet och informera om det.

Läs också