Hoppa till huvudinnehåll

Efter kritiken: Outokumpu utreder rapport om missförhållanden kring sin leverantör i Amazonas

En trädgren hänger i Amazonas regnskog i förgrunden. I bakgrunden syns mer regnskog.
En del av befolkningen och naturen i Amazonas lider av ett företags verksamhet – ett företag som Outokumpu anlitat som leverantör. En trädgren hänger i Amazonas regnskog i förgrunden. I bakgrunden syns mer regnskog. Bild: Alamy / All Over Press Amazonas,Amazonas,Amazonas,Amazonas,Amazonas regnskog,Avskogning av Amazonas regnskog,regnskog,regnskogar,Avskogning

Finnwatch har i en ny rapport prickat Outokumpu för bristande samhällsansvar beträffande köp av ferronickel från Amazonas. Nu meddelar stålbolaget att man utreder ärendet.

Det statliga stålbolaget Outokumpu meddelar i ett pressmeddelande (på finska) att man kommer utreda sin leverantör, gruvföretaget Vale i Brasilien.

Enligt rapporten av Finnwatch har Vale bland annat smutsat ner vattnet i en flod som ursprungsfolket i regionen är beroende av.

Outokumpu har anlitat Vale i flera år. Bolaget bestrider inte informationen som finns i Finnwatch rapport, utan lovar att utreda misstankarna kring Vale.

– Hållbarhet är kärnan av Outokumpus verksamhet. Vi tar informationen som vi får från berörda parter seriöst och kommer att utreda påståendena om missförhållanden beträffande våra materialleverantörer, lyder det i Outokumpus pressmeddelande.

Bolaget säger däremot att man inte kan ge ut detaljerad information om enskilda leverantörer.

Läs också