Hoppa till huvudinnehåll

Keliber får 40 miljoner euro för gruvprojekt – pengarna ska finansiera Europas största litiumgruva

Kelibers gruvområde i Kaustby.
År 2024 planerar Keliber att inleda litiumproduktionen i Kaustby. Kelibers gruvområde i Kaustby. Bild: Ville Viitamäki / Yle Keliber ,litium

Gruvföretaget Keliber får finansiering på 40 miljoner euro för sitt litiumprojekt i Kaustby. Merparten av finansieringen kommer från det sydafrikanska företaget Sibanye-Stillwater. När byggarbetet inleds sommaren 2022 kommer man att behöva ytterligare 340 miljoner.

Keliber, med huvudkontor i Kaustby, har fått 40 miljoner i finansiering för sitt stora gruvprojekt. Det är fråga om 10 miljoner från tidigare aktieägare plus 30 miljoner från en ny aktieägare, det sydafrikanska gruvföretaget Sibanye-Stillwater.

Finansieringen ska användas till att anlägga gruvor och anrikningsanläggningar utanför Kaustby samt en kemifabrik på hamnområdet i Karleby.

– Vi har 9,3 miljoner ton högkvalitativ litiummalm i området kring Kaustby, Karleby och Kronoby, berättar Kelibers vd Hannu Hautala.

Litiumet som utvinns ska kunna användas som råvara i batterifabriker runt om i Europa. Litium används till bland annat mobiltelefoner och elbilsbatterier.

Hannu Hautala lähikuvassa vihreän rakennuksen edessä.
Kelibers vd Hannu Hautala. Hannu Hautala lähikuvassa vihreän rakennuksen edessä. Bild: Kalle Niskala / Yle Keliber ,verkställande direktör,verkställande direktörer,litium,gruvor

Kostar sammanlagt 400 miljoner euro

Totalt går projektet lös på 400 miljoner euro. I och med de nya investeringarna har man hittills samlat ihop 80 miljoner.

Sommaren 2022 kommer Keliber att behöva ytterligare 340 miljoner euro för anläggningen av gruvor, anrikningsanläggningar och en kemifabrik.

Hautala är hoppfull om att man ska få ihop finansieringen.

– Den nya aktieägaren Sibanye-Stillwater har visat stort intresse för att delta i finansieringen av projektet.

Sydafrikanska Sibanye-Stillwater är en av världens största producenter av bland annat platina, palladium och guld och sysselsätter drygt 80 000 människor.

Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg är mycket glad och också lite lättad över Kelibers besked.

– Det är en jättebra och stor nyhet och kanske en viss suck av lättnad på det viset att man vet att nu kommer Keliber framåt med sina investeringsplaner och det är positivt också för vår region. Vi stärker vårt fotfäste i batterikemikalier och värdekedja, säger Sandberg.

En man i kostym står på en bro.
Jonne Sandberg En man i kostym står på en bro. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,sandberg

Sysselsätter som mest 500 personer

Enligt Hautala kommer gruvprojektet att ha en stor betydelse för Karlebyområdet.

Under byggnadsfasen kommer man att sysselsätta omkring 500 personer. I produktionsfasen kommer antalet att röra sig kring 150–200.

Sandberg hoppas att Kelibers satsning kommer att leda till andra investeringar i regionen.

– Alla stora projekt avspeglar sig på underleverantörer. Österbotten har ett starkt underleverantörsnätverk till den här typen av projekt. Många gånger glömmer man att de här stora investeringarna faktiskt sysselsätter underleverantörer och pengarna rinner så att säga ner till mindre företag i regionen, vilket tryggar deras sysselsättning.

Provbitar av litium.
Efterfrågan på litium beräknas öka de kommande åren. Provbitar av litium. Bild: Ville Viitamäki / Yle Keliber ,litium

För att säkerställa att det finns arbetskraft i området har Keliber också inlett ett samarbete med Mellersta Österbottens utbildningskoncern Kpedu.

– Kpedu har kunnandet och erfarenheten som behövs för att organisera en sådan här utbildning och vi har ett behov och en vilja att vara med och utveckla utbildningen så att vi har kunnig arbetskraft när produktionen sätter i gång 2023–2024, säger Hautala.

Enligt Finlands batteristrategi ska Finland utvecklas till en konkurrenskraftig, kunnig och hållbar del av den internationella batteriindustrin och enligt Sandberg passar Kelibers satsning väl in i den.

Om det dessutom kan bli aktuellt att försöka locka en batterifabrik till regionen i framtiden återstår att se.

– Vi jobbar ju med batterikemikalier och en batterifabrik är kanske inte det ultimata för oss. Söder om Karleby har vi ett nytt område vi jobbar med och vem vet vad som kommer dit, någon dag, säger Sandberg.

Efterfrågan på litium ökar

I nuläget beräknar man att den totala efterfrågan på litium är 300 000 ton per år. År 2030 beräknas efterfrågan ha stigit till 1,8 miljoner ton per år.

Enligt Hautala är prognosen väldigt pålitlig. Den största orsaken till ökningen är att trafiken mer och mer går över till eldrift.

– Man kan tillverka batterier av många olika metaller, men i rörliga apparater som elbilar och mobiltelefoner är litium ett måste. Utan det tillverkar man inga batterier.

Man kan tillverka batterier av många olika metaller, men i rörliga apparater som elbilar och mobiltelefoner är litium ett måste. Utan det tillverkar man inga batterier.― Kelibers vd Hannu Hautala

I fjol lämnade Keliber in en ansökan om miljötillstånd för byggandet av kemifabriken i Karleby. Svaret väntar man under loppet av 2021.

Ansökan om miljötillstånd för gruvorna och anrikningsanläggningarna i Kaustby kommer man att lämna in i juni. Behandlingstiden är 10–12 månader.

Hautala räknar med att man ska kunna inleda byggandet sommaren 2022.

Uppdaterad den 23 februari 2021 klockan 21.55 med Jonne Sandbergs kommentarer.