Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du få coronatestintyg gratis på nätet – om du testas i HUS område

Koronavirustestaus Drive in piste Itä-Pasilassa.3.2.2021.
Testintyget kan också laddas ner i mobilen. Tjänsten fungerar inom Nyland och i Kymmenedalen. Koronavirustestaus Drive in piste Itä-Pasilassa.3.2.2021. Bild: Jorge Gonzalez / Yle coronavirus,sjukhus,Coronatestning,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Institutet för hälsa och välfärd,Covid-19-provtagning,koronaviruspandemi

Nu kan du få ett avgiftsfritt intyg över ett negativt coronatest, om det har gjorts av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

HUS lanserade på tisdagen tjänsten Koronatietoni.fi, där de som har testats för corona i sjukvårdsdistriktet kan ladda ner ett testintyg gratis.

Det här har efterlysts av många, speciellt de som behöver negativa intyg för sina nödvändiga resor.

Efterfrågan på intyg har ökat, speciellt då allt fler länder och trafikföretag har börjat efterlysa dem. Till exempel rederierna i Finland kräver nu ett intyg på negativt test som är högst 72 timmar gammalt.

Intygen har satt mycket press på kapaciteten i HUS sjukvårdsdistrikt.

– Nu minskar trycket på vården eftersom intyget kan fås som självbetjäning, säger direktören för diagnostik Lasse Lehtonen i ett pressmeddelande.

En vårdare tar ett coronatest.
HUS coronatestning och intyg är egentligen inte avsett för till exempel resor. En vårdare tar ett coronatest. Bild: Toni Pitkänen / Yle coronavirus,Coronatestning,COVID-19,koronaviruspandemi

I coronatestintyget antecknas personuppgifter, testdatum och testningssätt. Om destinationslandet kräver det kan intyget kompletteras med den resandes passuppgifter.

HUS coronatestning och intyg är egentligen inte avsett för till exempel resor. Symptom brukar vara grund för testning.

– Symptom på covid-19 är olika, så som huvudvärk, svaghet och magbesvär. De symptomen kan man ha i någon mån varje dag. Frågan är väl hur många som lyssnar på sitt samvete då de behöver ett intyg, har Lehtonen sagt enligt Iltalehti.

Att testas och få ett intyg av privatvården kan lätt kosta några hundralappar.

Just nu finns tjänsten bara på finska, men snart kommer den också att finnas på svenska och engelska. Det ska också bli möjligt att skaffa ett intyg för en annan person, till exempel ett barn.

Källor: HUS, STT, Yle Uutiset