Hoppa till huvudinnehåll

Raumovarvets smittkluster kan bero på symptomfria smittbärare – varvets vd: "Helt klart har inte alla riktlinjer följts"

Första sektionen av nya kvarkenfärjan på väg ner i torrdockan i Raumo.
Arkivbild. Varvet stängdes över veckoslutet och städades grundligt. Första sektionen av nya kvarkenfärjan på väg ner i torrdockan i Raumo. Bild: Yle/Filip Sten Raumo,wasaline

Över 230 anställda vid Raumovarvet har testat positivt för coronaviruset och under veckoslutet stängde varvet sina dörrar för att utföra en grundlig desinfektion och städning av hela varvet. Smittkällan misstänks vara flera symptomlösa arbetare som sedan spridit sjukdomen vidare.

Efter att två arbetare på Raumovarvet uppvisade symptom och testade positivt för corona satte man igång med att testa resten av varvspersonalen.

Då upptäcktes att en mycket stor andel av de cirka 1 000 arbetarna vid varvet hade covid-19. Många av dessa upplevde heller inga symptom.

Varvets verkställande direktör, Jyrki Heinimaa, är mycket besviken på det som hänt.

- Vi har nu i ett år kämpat tillsammans med hälsomyndigheterna för att hindra virusets spridning och trots det har situationen eskalerat till den här nivån, säger Heinimaa.

Hur ser varvet på sitt eget ansvar?

- Något enskilt svar till varför situationen gått så här långt går inte att ge. Vi började med att undersöka två fall, där symptom uppvisades, och det ledde oss sedan till att upptäcka en lång rad av positiva coronafall där de insjuknade inte hade symptom. Det är klart att alla riktlinjer inte har följts, säger Heinimaa.

Heinimaa säger också att varvet nu tänker förbättra kommunikationen till sina underleverantörer och arbetare för att försäkra att alla förstår de riktlinjer som är i kraft. Dessutom har de skärpt övervakningen av att riktlinjerna följs.

Rätt beslut att testa hela varvspersonalen

Yle Åboland frågade också Raumos stadsdirektör, Johanna Luukkonen, om staden anser att varvet har försummat sitt ansvar.

- Det kan vi inte ännu i det här skedet säga. Såklart har vi delat information åt alla företag i staden om hur de borde anpassa sin verksamhet till de nya förhållandena. Ännu går det alltså inte att säga vad felet varit vid varvet, berättar Luukkonen.

- Skulle inte Raumos hälsovård ha tagit det enda rätta beslutet, vilket var att testa hela varvet, vet jag inte hur situationen skulle se ut idag, tillägger Luukkonen.

Symptomfria bärare kan orsaka stora smittkluster

Ingen av varvets arbetare som insjuknat i covid-19 har haft så allvarliga symptom att de skulle behöva sjukhusvård, enligt Luukkonen.

Både stadsdirektören och varvets verkställande direktör tror att orsaken till det stora smittklustret har varit symptomfria smittbärare.

- Det som satte igång den här situationen var det att två arbetare på varvet uppvisade symptom. När man sedan började spåra smittan hittade man flera symptomfria fall, och när vi slutligen testade hela varvet upptäcktes det här stora smittklustret, förklarar Heinimaa.

Läs också