Hoppa till huvudinnehåll

Regeringskvintetten samlades på grund av det allvarliga coronaläget – beredskapen kan höjas till nivå 2

Statsminister Sanna Marin (SDP) iförd ett svart munskydd.
Statsminister Sanna Marin (SDP) och de andra partiordförandena i regeringen möts på tisdagskvällen för att diskutera coronaläget. Statsminister Sanna Marin (SDP) iförd ett svart munskydd. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Finlands statsminister,Regeringen Marin

Regeringen förhandlar om att övergå till nivå två i coronahybridstrategin i morgon på onsdag. Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar att beredskapen höjs, skriver nyhetsbyrån STT.

De fem partiordförandena i regeringen samlades redan på tisdagskvällen för att diskutera coronaläget. Hela regeringen ska samlar på onsdag kväll klockan 17.30 i Ständerhuset för att förhandla om restriktionerna.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sa redan i förra veckan att det bara är frågan om dagar innan Institutet för hälsa och välfärd föreslår att vi går över till nivå två i strategin för att bekämpa coronaviruset.

Kan bli olika beredskapsnivå i olika regioner

Enligt STT:s uppgifter är utgångspunkten att beslutet om att höja beredskapen ska omfatta hela landet, men det kan ändå bli så att beslutet inte genast omfattar alla regioner.

STT rapporterar också att man inom regeringen befarar att nivå två eventuellt inte räcker i och med Nylands coronaläge som försämrats.

Yle Uutiset skriver att Institutet för hälsa och välfärd föreslår att man går inför en "begränsad nivå två" vilket skulle innebära att de områden som är i samhällsspridningsfasen och en del av de områden som är i accelerationsfasen skulle få hårdare restriktioner. Då skulle till exempel Lappland och Åland få striktare restriktioner.

Fler restriktioner att vänta

I nivå två är målet är att snabbt och kraftigt minska antalet närkontakter. Det här innebär att man överallt i Finland kan bli tvungen att följa restriktioner som gäller för de värst drabbade distrikten.

Det här innebär att offentliga utrymmen såsom simhallar och bibliotek stängs. Köpcenter är inte lika lätta att stänga, men också här försöker man undvika att människor samlas genom att till exempel ta bort bänkar utanför butikerna.

Högre skolklasser i grundskolan samt högskolor går in för distansundervisning. Offentliga evenemang ska inte ordnas och också privata evenemang ska helst ställas in.

Här kan du läsa mer om vad de olika nivåerna innebär.

Artikeln uppdaterades klockan 17.06 med information om när regeringen möts på onsdag och att de fem partiordförandena i regeringen möts redan i kväll.

Läs också