Hoppa till huvudinnehåll

Reuters: Astra Zenecas vaccinleverans når knappt hälften av EU:s beställning under årets andra kvartal

Flera ampuller med vaccin och i förgrunden en injektionsnål som stuckits in i en ampull.
Astra Zeneca tillverkar EU:s vaccin i Belgien och Nederländerna. Bolaget har också två fabriker i Storbritannien, men vaccinen som produceras där skickas inte till EU-området. Flera ampuller med vaccin och i förgrunden en injektionsnål som stuckits in i en ampull. Bild: Sven Simon / AOP Astra Zeneca,coronavaccin,COVID-19

Astra Zeneca kommer inte att kunna leverera det beställda antalet vaccindoser till EU under årets andra kvartal, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Antalet doser läkemedelsbolaget kommer att leverera är mindre än hälften av de 180 miljoner doserna som unionen har beställt. Nu kommer EU-länderna att få färre än 90 miljoner doser.

Det här har varit väntat, eftersom läkemedelsbolaget redan under första kvartalet bara kunde leverera 40 procent av de utlovade doserna.

Det här beskedet gör det svårt för EU-länderna att uppnå sitt mål: Att vaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen till sommaren.

– Vi jobbar hårt på att förbättra vår produktionskapacitet och vi hoppas att vi kommer att kunna leverera så många doser som möjligt, så att de motsvarar antalet beställda, har en talesperson för Astra Zeneca sagt till Reuters.

Uppskattningsvis har Astra Zeneca levererat 130 miljoner doser vid slutet av juni, i stället för de 300 miljoner som EU beställt tills dess.

Enligt Reuters kommer läkemedelsbolaget troligtvis att kunna kompensera antalet försenade doser omkring september.

Läs också